Zonnige Zeilvakanties
2016-snorkelen.jpg

Voorbeeld route 15 dagen flottielje zeilen Mallorca 

Heerlijk flottielje zeilen langs de kust van Mallorca

We liggen meestal voor anker of aan een mooring want de jachthavens zijn druk en duur in het hoogseizoen. Ankeren is ook veel leuker, want we liggen in mooie baaien met glashelder water. Met de bijboot kunnen we altijd naar de wal.

Onderstaande route is één van de mogelijke routes. De flottielje leider kiest de route afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.

Dag 1

Je komt aan in de haven van Palma. Na het in ontvangst nemen van de boot is het tijd om alvast wat boodschappen te doen. Zorg voor genoeg basis proviand want we gaan deze week regelmatig voor anker en het kan zijn dat er geen restaurantje in de buurt is of dat jullie gewoon gezellig aan boord een potje willen koken. Onderweg komen we ook nog genoeg supermarkten tegen maar een goed begin is het halve werk.

Dag 2 (25 mijl)

We beginnen de dag, zoals iedere ochtend, met de briefing. Vandaag zeilen we oostwaarts. Onderweg gaan we, als de tijd het toelaat, lunchen in Cala Pi. Eén van de mooiste cala’s van Mallorca. Het is een smalle diepe cala waar je prachtig kan snorkelen en zwemmen. Na een verfrissende duik zeilen we door naar Colonia de Sant Jordi, een vriendelijk plaatsje waar we voor anker gaan in kristalhelder water. Ook zijn hier enkele moorings beschikbaar. Voor de schepen die niet zo diep steken is het mogelijk om in de marina te gaan liggen. We gaan met de bijboot naar de wal om het plaatsje te bezoeken of we trekken de bijboot op het strand om nog even op het strand te genieten. Er zijn leuke restaurantjes waar we lekker kunnen eten en je kunt hier ook prima boodschappen doen.

Dag 3 (1 of 15 mijl)

Vandaag maken we een dagtocht en zeilen we redelijk op tijd naar de Archipel van Cabrera, een natuurreservaat met prachtige eilandjes en mooie baaien.  Cabrera is een oase van rust waar de Spanjaarden trots op zijn. We lunchen in een baai en gaan op de terug weg langs de spectaculair mooie “blauwe grot” waar je met de rubberboot in kan varen. 

Voor de mensen die zin in een relax dag hebben, na de eerste lange zeildag, is het natuurlijk mogelijk om te blijven liggen. De omgeving van Colonial st.Jordi is prachtig met uitgestrekte stranden en een prachtig vlak achterland. Je kunt er heerlijk wandelen en aan het strand liggen.

De nacht brengen door voor het strand van Playa Des Carbo met een prachtig hoog duin. We eten aan boord of gaan met de rubberboot naar Colonial st.Jordi. Ook kun je langs het strand al wandelend naar het dorp. Een wandeling van ongeveer een half uur.

Dag 4 (12 mijl)

Vandaag ronden we de zuidoostpunt en gaan we onderweg naar Porto Petro, een oorspronkelijk oud vissersdorpje in een prachtige beschutte cala, waar we aan een mooring liggen. Op het dakterras van Hotel Varadero kun je onder het genot van een drankje en eventueel een shisha pijp de prachtige baai overzien. Verder zijn er vele leuke restaurants aan de kade waar je heerlijk kunt eten.

Onderweg naar Porto Petro ronden we de spectaculair mooie zuidpunt van Mallorca met zijn fraaie vuurtoren en prachtig azuur blauw water. Je waant je hier in de Cariben, echt schitterend! Hier gaan we voor anker voor de lunch en een frisse duik.

Dag 5 (10 mijl)

Na de briefing zeilen we naar Cala Barcas. We willen graag een plekje vinden om te ankeren dus we vertrekken op tijd. Cala Barcas is een geliefde cala met fantastische grotten waar je goed kunt snorkelen of ze met de rubberboot kan verkennen. Op het strand is een leuk restaurant waar we heerlijk kunnen eten.

Dag 6 (16 mijl)

Na het ontbijt vertrekken we vandaag naar Cala Ratjada. Onderweg gaan we eerst nog voor anker achter Punta d’Amer. Op deze landtong staat een klein fort dat prachtig is om te bezoeken. Er is ook een restaurant met groot terras voor een hapje en een drankje. Ook is er een oude eigenwijze papegaai die iedereen goed in de gaten houd.

Na de lunch gaan we ankerop en zeilen door naar Cala Ratjada. Cala Ratjada is een leuk, gezellig en levendig vissersplaatsje aan de oostkust van Mallorca. Als de omstandigheden het toelaten gaan we voor het strand voor anker en anders zoeken we een plekje in de marina. Cala Ratjada heeft een keur aan gezellige restaurants.

Dag 7 en 8 (3 mijl)

We gaan ankerop en zeilen vandaag een klein stukje. We ronden de prachtige landpunt van Cala Ratjada met zijn enorme hoge kliffen. Op één ervan staat een vuurtoren die je van verre al kan zien en droppen ons anker in de zilverwitte zandbodem van Cala Molto.

Cala Molto maakt deel uit van een tweeling cala. De ene cala, Cala de sa Aguila, is zeer druk bezocht en een bruisend geheel, de cala ernaast waar wij gaan liggen is verstild en prachtig mooi met het Tramuntana gebergte op de achtergrond. We blijven hier een extra dag liggen en hebben dus alle tijd om de omgeving te verkennen. Het super heldere water en de omliggende rotsen garandeert prachtig snorkelen. Met de rubberboot kunnen we natuurlijk naar de wal in de naastliggende cala waar vele restaurantjes te vinden zijn en ook een grote supermarkt.

Dag 9 (16 mijl)

We nemen afscheid van Cala Molto en zeilen vandaag zuidwaarts naar Porto Cristo. Onderweg maken we een lunchstop in een van de vele baaien die we tegenkomen naar keuze. Porto Cristo is gelegen aan een riviertje die uitmond in een diepe Cala die zeer beschut is tegen alle omstandigheden. De Spaanse Armada lag hier vroeger afgemeerd.

Tot in de jaren 60 woonden hier nog vissers in grotwoningen. Tegenwoordig is het een wat slaperig stadje met gezellige kleine winkeltjes en leuke restaurantjes. Porto Cristo staat ook bekend om de grotten van Drach die een bezoekje waard zijn.

We kunnen hier prachtig beschut voor anker gaan maar ook is het prima liggen aan de kade. Aan het riviertje landinwaarts zijn verschillende leuke restaurants waar je geniet van lekker eten in een heerlijke Spaanse ambiance.

Dag 10 (12 mijl)

Vandaag vertrekken we vroeg. We zeilen naar Cala Virgili voor de lunch en een prachtige snorkel trip. Cala Virgili maakt deel uit van een drieling cala zonder enige bebouwing. De flottielje leider neem je mee naar een grot waar we met de snorkels op en de flippers aan door een smalle doorgang snorkelen, verborgen in de rotsen. Aan het einde van de doorgang kom je in een “gat” in de berg, een open grot met lekkere warme poeltjes. Een hele bijzondere plek. Voor diegene die niet van snorkelen houdt is de vlak ernaast liggende cala ook prachtig met zicht op een uitgesleten vallei. Deze vallei staat bekend onder rots klimmers en heb je kans op om de capriolen te zien die ze uithalen om boven te komen.

Zelf kun je gaan boulderen, klimmen langs de overhangende rotsen boven het water…val je…wordt je nat en begin je opnieuw. Benodigde attributen: waterschoentjes en zwemkleding. Leuk en veilig om te doen.

Vanaf deze prachtige plek zeilen we door naar Cala Gran. Cala Gran is een ruime cala gelegen bij het dorp Cal d’Or. We gaan daar voor anker. Ook is het mogelijk om ietsjes verder in de marina te gaan liggen. Er ligt ook nog een kleine cala tussen de marina en cala Gran, ook daar kun je voor anker.

Cala d’Or is een toeristisch dorpje met enorm veel keuze in restaurants ook kunnen we hier prima inkopen doen. Er zitten hier veel Nederlandse ondernemers uit o.a. Dordrecht, het wordt ook wel eens gekscherend Cala Dordt genoemd.

Dag 11 (16 mijl)

Na de briefing zeilen we vandaag een leuke trip naar Sa Ràpita waar we voor anker gaan in de zeer ruime baai voor het bekende en uitgestrekte strand van Es Trenc.

We liggen hier tussen de megajachten voor anker. Op het strand zijn enkele beach clubs en in het dorp leuke restaurants. Sa Ràpita heeft ook een marina waar we kunnen gaan liggen. Onderweg naar Sa Ràpita gaan we voor anker bij het strand van Playa de sa Roquetas om te lunchen. Het is hier wederom prachtig zwemmen en snorkelen in azuur blauw en zeer helder water. Bijzonder aan de kust is dat deze laag is en duinen heeft, de enige van Mallorca. 

Dag 12 (20 mijl)

Als we ons ontbijt achter de kiezen hebben is het tijd om ankerop te gaan. Vandaag een mooi stukje zeilen voor de boeg. We zeilen westelijk langs de indrukwekkende kust en ronden Cabo Blanco met zijn hoog op de kliffen gelegen middeleeuwse Torre en vlak ernaast een moderne vuurtoren. De ruige kustlijn met hoge kliffen, deels begroeid in een veelvoud van kleuren, trekt aan ons voorbij, we zijn op weg naar Tres Isletas. De naam zegt het al, drie kleine eilandjes die liggen in de baai van Palma, waar we mooi beschut voor anker gaan tussen de eilandjes. Lunchen doen we vandaag onderweg aan boord. Aan het strand zit een heel gezellig restaurant met een prima kaart.

Dag 13 (5 mijl)

Vandaag zeilen we een stukje zuidwaarts naar Cala Portals. We vertrekken vandaag niet al te laat want Cala Portals is een prachtige en geliefde cala en we willen zeker zijn van een plaatsje. We gaan hier voor anker. Snorkelen, luieren, lezen, muziek luisteren, zwemmen, hapje, drankje … kortom een heerlijke luier dag na de lange dag van gisteren. Is het te druk dan zeilen we terug naar de baai waar we vandaan komen.

Dag 14 (7 mijl)

We gaan na een bakje koffie tijdens de briefing ankerop en zeilen naar Palma. Voor de stad gaan we voor anker voor het strand met vlakbij de geweldig mooie kathedraal die van verre al te zien is. In de namiddag gaan we ankerop en zoeken onze plek op in de marina. Schoon schip maken en ons voorbereiden op een gezellige gezamenlijke laatste avond op Mallorca.

We nemen afscheid van elkaar en drinken een gezellig glaasje al terug kijkend op een super mooie zeiltrip.

Dag 15

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de boot en Palma.  

Noot: Deze route is slechts een voorbeeld. De flottielje leider bepaalt de route en het doel, afhankelijk van wind en golfrichting.