Antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Lees meer
Zonnige Zeilvakanties
italie2.jpg

1-weekse zeilroute Elba

Voorbeeldroute flottielje zeilen in Italië

1 week flottielje zeilen in Italië vanuit Puntone, route Toscana en Elba.

Dit is een voorbeeld van een zeilroute. Afhankelijk van weer en wind zal in overleg de flottieljeleiding de route worden bepaald.  Alle 8 daagse reizen starten en eindigen in Marina di Scarlino/Puntone di Scarlino. Aansluiting met flottielje mogelijk vanuit andere starthavens in de omgeving. (Elba, Piombino,Punta Ala, Salivoli). Het zal niet altijd mogelijk zijn om in een haven te liggen. De haventjes zijn knus en bieden niet altijd genoeg plaats aan passanten. Wel zijn er altijd prachtige en veilige ankerplaatsen bij de plaatsjes. Hierdoor is het ’s ochtends heerlijk wakker en kan de dag goed worden gestart met een verfrissende duik. We zullen zoveel mogelijk in samenspraak de havens ruim van te voren reserveren.

Havenkosten: Tijdens deze reis zullen we proberen om zo veel mogelijk voor anker te liggen. De eerste en laatste haven in Marina di Scarlino is gratis. In Puerto Azzuro en Marciana Marina plannen we normaal om in de haven te liggen. De kosten zijn ca 50 euro voor een 32-33ft,  70 euro voor een 34-39ft, ca 90 euro voor een 40-44ft. In de andere havens - baaien zijn vaak mogelijkheden om voor anker te liggen. Dit is wel afhankelijk van wind en weer.  

Dag 1: Amsterdam – Puntone/Scarlino

(20 km ten zuiden van Piombino)

Marina di Scarlino in Puntone di Scarlino is een moderne jachthaven, met Italiaanse allure, gelegen aan de Golfo di Follonica en recht tegenover Elba. Na verwelkoming door de mensen van de lokale organisatie volgt check in aan boord. Indien je laat arriveert volgt deze check in de volgende ochtend. De haven beschikt over diverse fasciliteiten: zoals een supermarkt, bakker, drogist, boatshop, (kleding)winkels, restaurantjes, tankstation, meerdere nette sanitaire voorzieningen, laundry room, zwembad en barretjes. Elektra en water zijn beschikbaar op de aanlegplaats. 

Dag 2: Puntone/Scarlino - Porto Azzurro

(19 mijl)

De oversteek over het Canale di Piombino naar Porto Azzurro is een fantastische eerste kennismaking met een diepblauwe Middellandse Zee.

Porto Azzurro ligt aan de oostkust van Elba en is een juweeltje. Boven de stad ligt de door de Spanjaarden in de 16e eeuw gebouwde citadel. In de 19e en 20e eeuw was het een gevangenis voor zowel politieke tegenstanders als maffiosi. De plaats heette toen nog Longone en was zo berucht dat men de naam heeft veranderd om toeristen te trekken. En dat is, gelukkig niet voor niets, gelukt. Aan de havenkant liggen als lekkere lange vingers een paar uitstekende restaurants in zee. Het centrale pleintje aan de waterkant is de ontmoetingsplaats van de Italiaanse bevolking en hier kan dan ook op het terras worden genoten van een espresso, een Italiaans ijsje of ’s avonds een verfissende cocktail.

Een van de mooiste steden op Elba is Capoliveri. Het ligt 130 meter boven zee met fantastische uitzichten op Porto Azzurro , Golfo di Stella en de eilanden Pianosa en Monte Cristo. Het is zeer pittoresk met steegjes en doorkijkjes, bogen, torentjes, trappen en je waant je bijtijden in een schilderij van Escher. 

Dag 3: Porto Azzurro - Marina di Campo

(15 mijl)

Een lekkere zeildag in zuidwestelijke richting. Onderweg naar Marina di Campo liggen enkele mooie baaien in de Golfo Stella en Lacona met glashelder zwemwater en goede snorkelmogelijkheden. Marina di Campo is een aantrekkelijk plaatsje. In de vissershaven zorgen trawlers voor bedrijvigheid en kleur in de haven én voor verse vis op de markt. De meeste toeristen zijn aan de andere kant van de baai te vinden op het strand. In het oude deel van het stadje bij de haven zijn leuke winkels te vinden met bijvoorbeeld lokale etenswaren.

’s Avonds is het altijd gezellig druk in het stadje, de vele winkeltjes zijn open en op de gezellige terasjes en pleintjes wordt vaak live muziek gespeeld. Ook in Marina di Campo is kan de onderwaterwereld worden ontdekt. 

Dag 4: Marina di Campto - Marciana Marina 

(20 mijl)

Vandaag ronden we de prachtige, hogere en meer onherbergzame westkust van Elba. De stijle met naaldbomen begroeide rotskusteen wisselen zich af met schilderachtige baaien. We kunnen dan ook een stop maken aan de kust om met duikbril en snorkel het onderwaterleven te bekijken. Marciana Marina is een levendig en gezellig havenplaatsje. Oude dikke muren omzoomen de haven en langs de waterkant bevinden zich allerlei winkeltjes en restaurantjes. Er heerst een heerlijke Italiaans Mediterraanse sfeer.

Het maken van excursies op het bergachtige Elba met z’n groene heuvels en terrassen kan natuurlijk ook. Het oude bergplaatsje Marciana, enkele kilometers het binnenland in, is bijzonder schilderachtig. Bovendien kun je er ook nog uitstekend dineren. Marciana Marina biedt ook prima mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.

Dag 5: Marciana Marina - Capraia

(25 mijl)

Een mooie dagtocht onder zeil brengt ons, halverwege Elba en het Franse eiland Corsica, bij Capraia. Blijf goed uitkijken over de zee, want er is kans dat we dolfijnen tegen komen.  Vroeger was Capraia een gevangeniseiland. De oude gebouwen hiervan torenen als een burcht boven het stadje uit en zijn al van veraf te zien. Nu is Capraia een natuur reservaat en het is er bijvoorbeeld heerlijk wandelen tussen de prachtige wilde bloemen.

Dag 6: Capraia - Portoferraio

(28 mijl)

Portoferraio ligt op ca 20 zeemijlen van het Toscaanse vasteland. Het hart van dit zeer oude stadje is gezegend met een rijk historisch verleden. Grote pleinen en kleine steegjes die steil omhooglopen naar de Medici vesting.

Cosimo de Medici, heerser van Florence, liet deze vesting bouwen op de ruïnes van Fabricia, de naam van de stad in Romeinse tijden.  Ook loont een bezoek aan de kerk Misericordia, de Pinakothek Foresi en het museum "La Linguella". De oude haven is bijzonder schilderachtig en interessant is een bezoek aan het huis van Napoleon. Portoferraio is niet alleen een aantrekkelijk cultureel stadje, maar is tevens aantrekkelijk voor de fijnproever door een keur aan goede Italiaanse restaurants.

Dag 7: Portoferraio - Puntone/Scarlino

(ca 23 mijl)

Met meestal goede wind tussen Elba en het vaste land maakt het laatste zeiltraject aantrekkelijk en snel. Dus geen grote haast om te vertrekken vanuit Portoferraio of eventueel extra tijd over om rond te scharrelen in Puntone di Scarlino. Kortom een heerlijke  afsluiting van ons zeilavontuur.

Dag 8: Puntone/Scarlino – (Pisa) – Amsterdam

In de ochtend vindt ontscheping (check-out) plaats. In de avond ervoor wordt het zeiljacht veelal al uitgecheckt. We nemen afscheid van de flottielje, het Italiaanse zonnetje en aanvaarden de terugreis naar Amsterdam. 

Alternatieven ankerplaatsen & havens

In plaats van Caparaia zijn (en zoals altijd op zee weer en wind dienende) verschillende andere invullingen mogelijk voor een mooi zeilroute. We noemen er een paar:

Een altijd goede en regelmatig aangedane optie in de route is Rio Marina aan de oostkust van Elba. Rio Marina is een leuk en rustig stadje. Hier zijn nauwelijks touristen te bekken, waardoor het volop genieten is van het ongerepte Italiaanse leven. De restaurantjes serveren lokale specialiteiten.

Isola del Giglio, aardig wat zuidelijk gelegen van Elba, is zeer pittoresk. Het kasteel en dorpje Castello midden op het eiland zijn vanuit de verte zichtbaar. Het stadje van

Giglio Marina ligt tegen de heuvels op gebouwd. Het (vooral Italiaanse) toerisme zorgt tegenwoordig voor de inkomsten van het eiland. Rondom het haventje met zijn kleurige huizen zijn vele restaurants en hotelletjes gevestigd. Het komen en gaan van de ferry zorgt voor een interessante bedrijvigheid.

Porto Ercole: petit St. Tropez in Toscane. Mondain, veel geflaneer, mooie haven met glimmende jachten, gezellige terrasjes aan de boulevard, zien en gezien worden, en allemaal op een paar vierkante meter kust. Sfeertje proeven.

Isola di Gianutri is, in tegenstelling tot de meeste andere Toscaanse eilanden, vlak. Het werd tot kort geleden nauwelijks bewoond. Nu zijn er wat villas en hotels. De zee rond het eiland vormt een natuurreservaat en is zeker de moeite waard voor snorkelaars.

Talamone is een oud schilderachtig gelegen Toscaans kustplaatsje en ook een levendig jachthaventje. Vanaf de versterkingen rond de vuurtoren is tot aan de horizon ons sublieme zeilgebied te overzien. De grote baai iets ten zuiden van Talamone is een favoriete plek voor wind- en kitesurfens, de wind is er meestal stevig.

Hoe bereik je Puntone di Scarlino/Marina di Scarlino:

Eigen vervoer:  (Puntone di Scarlino ligt op ca 1450 km van Utrecht.) Als je met eigen auto naar Puntone di Scarlino komt kun je de auto in Puntone di Scarlino laten staan. In de haven zijn parkeermogelijkheden.

Vliegen: Andere mogelijkheid is om naar Pisa te vliegen  en daarna de trein naar Follonica te nemen. Kosten vliegticket vanaf  € 200,- en te boeken via internet. Dit ticket kun je dus zelf regelen.

Bedenk: hoe eerder je een vliegticket boekt hoe goedkoper. Voor meer informatie zie: www.transavia.com

Tip: Vliegtickets doordeweeks zijn goedkoper dan in het weekend. Leuk idee is misschien om de zeilvakantie met een dagje Pisa te combineren en de beroemde scheve toren, de Campanile, te bezoeken. 

Trein Pisa - Follonica: Voor info over treinvervoer zie www.trenitalia.com. Er gaat elk uur een trein. 

Flottielje-route Italië
Zeilen in Italie met Zeilnet weergeven op een grotere kaart
Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op