Zonnige Zeilvakanties
zonnebril-aan-roer.jpg

2-weekse zeilroute Orhaniye - Knidos/Datça - Marmaris - Orhaniye

Heerlijk flottielje zeilen langs de mooie Turkse kust

Afhankelijk van weer en wind zal in overleg met elkaar en de schipper de route worden bepaald

Dag 1: Amsterdam – Orhaniye: 
Als je een transfer hebt geboekt staat opp de luchthaven van Dalaman staat de chauffeur klaar om iedereen naar de gezellige Palmiye Marina te brengen. De busrit duurt ongeveer anderhalf uur en onderweg kom je langs vele sinaasappelboomgaarden en het groene van deze streek zal zeker verrassend zijn. De flottieljeleiding zal in Orhaniye iedereen welkom heten en je naar het schip brengen.’s Avonds is er gelegenheid om tijdens de maaltijd in het  restaurant kennis te maken met de andere deelnemers van de flottielje 
                                                         

Dag 2: Orhaniye -  Dirsek: 15 mijl
Na een uitgebreide technische uitleg op het schip en de eerste briefing met verkoelend drankje in de tuin gaan we met zijn allen op weg naar onze eerste aanlegplaats. De directe afstand is 15 mijl en de grote baai van Hisarönü  heeft vele mogelijkheden om er een prachtige zeildag van te maken.  Dirsek, een baaitje met vele kleuren blauw in het water door de verschillende bodembegroeiingen. De naam Dirsek betekent letterlijk vertaald “elleboog” en dit is dan ook de vorm van de baai, goed beschut tegen elke wind. De gastvrijheid van Dirsek is erg bijzonder;  Ali met de hele familie zal iedereen een gezellige avond bezorgen met een overheerlijke maaltijd. Als je van knoflook houdt mag je garnalen eten anders écht niet, de verhouding garnaal / knoflookteen staat één op één.

Dag 3: Dirsek - Palamut: 24 mijl
Wat ruik ik?? Ja hoor vers brood uit de houtoven …..ontbijtje op de wal of aan boord met het kabbelende water om je heen…..een verkoelende duik in het kristalheldere water…..wil je hier nog wég??  Eigenlijk niet maar we gaan tóch, want we hebben nog veel meer mooie plekjes deze week. Na de briefing vertrekken we hoog aan de wind opkruisend naar Palamut.
Palamut is een langgerekt vissersdorpje met een heel klein havenkommetje. Vele vissers zijn op de kade hun netten aan het boeten, erg leuk om toe te kijken. De maaltijd kunnen we gebruiken in het restaurant direkt aan het strand van "Şef" (spreek uit Chef), die heel smakelijke gerechten op tafel zet, je mag zelf je verse visje uitzoeken uit de vitrine, of een heerlijke "casserole" bestellen, dit zijn ovenschoteltjes met verschillende vlees of vis mogelijkheden.

Dag 4: Palamut - Knidos: 8 mijl
Een kortere dag vandaag en met een aandewindse koers zeilen we richting Knidos. Vele honderden jaren geleden een grote handelsstad en nu een groot openluchtmuseum, waar we midden in afmeren. Het is zeker de moeite waard om een wandeling te maken door de opgravingen van Knidos, vanaf de steiger zie je al het kleine amfitheater en lijkt het gebied met opgravingen niet zo groot. Maar als je de moeite neemt om verder te wandelen dan zie je het grote uitgestrekte gebied vol met oudheden. Het eerste beeld van een naakte vrouw is hier gevonden, het beeld van Aphrodite. Ook een bezoek aan de vuurtoren is leuk om te doen, vanuit deze vuurtoren zie je de Griekse eilanden Kos, Yialle en Nisiros heel mooi liggen.

Dag 5: Knidos - Datça: 20 mijl
Na de briefing vertrekken we met "halve" tot  "voordewind" naar Datça, een modern stadje met een mooie havenkom en gezellige stadskern met boulevard en strand. Heren kunnen naar de kapper voor een scheerbeurt en de dames kunnen zich hier ook helemaal laten verwennen bij een luxe dameskapper voor manicure, pedicure, een totale lichaamsmassage en je haren lekker föhnen, kortom verwennerij. De boodschappen kunnen aangevuld worden vanaf de havenkade, er kan weer gepind worden en ’s avonds kan je lekker eten bij het Küçük Ev restaurant.Dag 6: Datça - Bozukale: 21 mijl
Bozuk betekent kapot en Kale betekent kasteel: de baai van 3 kapotte kastelen waarvan er één goed te bezoeken is en de grote muur is vanaf zee al duidelijk te zien. Ook gaan er verhalen, dat hier vroeger piraten zich schuil gehouden hebben en dat is goed voor te stellen, want de ingang van de baai is niet te zien als je vanaf het westen aanvaart. We meren af bij Sailors House van Mustafa, één van de simpelste restaurantjes in ons programma, maar met een enthousiast team in de bediening en met een superkok. Iedereen zal zich hier erg welkom voelen en na het afmeren krijg je een op authentieke wijze klaargemaakt, gratis kopje thee in het restaurant. 's Avonds na de maaltijd "chillen" op het strand bij een kampvuurjte....kijken naar de maan en de sterren en staren in de vlammetjes.....

Dag 7: Bozukale - Kümlü Bükü: 21 mijl
Een mooie, bijna altijd te bezeilen afstand naar de eindbestemming van vandaag. We leggen aan bij "Ahmed de Hollander" met een heerlijk strandje, ligstoelen en parasols. De keuken hier is heel bijzonder: Turks, Japans en Chinees. Een plek om niet snel te vergeten.

Dag 8: Kümlü Bükü - Marmaris: 7 mijl
Marmaris zal voor velen een hernieuwde kennismaking zijn. Een mooie, bijna altijd te bezeilen afstand naar de eindbestemming van vandaag. Nog even heerlijk genieten van het heerlijke zwemwater in de baai óf een mooie slag in de grote baai maken....of misschien wel allebei. Vanavond gebruiken we de maaltijd bij het voor velen vertrouwde Caria restaurant aan de mooie boulevard van Marmaris.

Dag 9: Marmaris - Çiftlik: 12 mijl
Deze baai is bekend om zijn rotsformaties en gezellige strandje waar veel Turkse dagtoeristen uit de directe omgeving komen. Ons vaste restaurant “Rafet Baba” zal een overheerlijk voorgerechten buffet klaarzetten en zal de grill flink opstoken om het vlees of de vis te bereiden. De eigenaar zal ons voor het diner een heerlijke cocktail aanbiede

Dag 10: Çiftlik - Serge Liman: 14 mijl
Deze smalle ingang is lastig te zien, maar het binnenvaren is heel bijzonder doordat de baai zich "opent" naar beide zijde. We meren af bij het "Farm Restaurant"
In de Byzanttijnse tijd is er tijdens een Meltemi een poging gedaan om met een schip vol glazen voorwerpen binnen te varen om te schuilen, echter door de thermische winden is het op de rotsen gelopen en gezonken. Het schip ligt er nog steeds op een diepte van 32 meter. Een flink aantal kunstvoorwerpen zijn opgedoken en liggen nu in het museum in Bodrum.

Dag 11: Serge Liman - Sögüt: 16 mijl
Vandaag een mooie zeildag naar de volgende prachtige baai Söğüt, waar we gaan afmeren bij het Octopus restaurant van Eray en zijn familie. In Söğüt zijn ze altijd wel bezig met het restaureren van een aantal Turkse Gulets wat erg leuk is om even te bezoeken. Het restaurant is luxe en erg sfeervol en ze toveren daar de lekkerste “seafood” op tafel. De keuze in voorgerechten is niet te beschrijven want die is enorm groot en altijd weer nét even anders. Luxe regendouches voor iedereen die maar wil en een heerlijke “lounchehoek” om tot rust te komen van de heerlijke zeildag. Kortom alwéér een feestje….

Dag 12: Sögüt - Bencik: 15 mijl
Vanavond liggen we op eigen anker en gaan picknicken/barbequen op het strand van de prachtige dichtbegroeide baai van Bencik. Weer een nieuwe belevenis in deze route. Geen restaurant, geen steiger, geen voorzieningen......maar heerlijk barbequen die verzorgd gaat worden door de mensen van onze thuishaven.

Dag 13: Bencik - Sailors Paradise: 5 mijl
Sailors Paradise: De naam zegt het al, een paradijsje op aarde, waar Mehmed en zijn familie klaar staat om iedereen een fantastisch verblijf te bezorgen. Een klarinet spelende kok, die de lekkerste gerechten op tafel tovert, de dochter zwaait de scepter in het organiseren van de logistiek in het restaurant en dat doet ze heel goed, een douche die gebouwd is op de lengte van de eigenaar, een ijscoman die “ice cream” gilt vanuit zijn bootje. Maar na het eten de rust van de baai met een geweldig mooie sterrenhemel en dan weet je pas….inderdaad Sailors Paradise

Dag 14: Sailors Paradise - Orhaniye: 9 mijl
In alle stilte wakker worden van de geur van vers gebakken brood…..een verkoelende duik in het kristalheldere water…..eigenlijk zou je best langer willen blijven maar helaas is de laatste zeildag al weer aangebroken. We gaan naar Orhaniye de prachtige baai vól met pijnbomen. Stoere verhalen tijdens de maaltijd, over wat we deze week allemaal beleefd hebben zullen over tafel gaan. In de grote tuin met zwembad gaan we genieten van een heerlijke maaltijd....misschien tussen de gerechten door nog een verfrissende duik nemen???

Dag 15: Orhaniye – Amsterdam: 
Het is weer tijd om naar huis te gaan, of naar een eventuele geboekte accommodatie. Afhankelijk van de vluchttijd, misschien nog een duik in het heerlijke zwembad? De transferbus zal iedereen weer op komen halen om naar de luchthaven te brengen. De flottieljeleiding zal iedereen uitzwaaien bij de bus.

 

Voorbeeld zeilroute Turkije, Knidos flottielje

Zeilen in Turkije met Zeilnet weergeven op een grotere kaart

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.