Zonnige Zeilvakanties
2016-ruine.jpg

Voorbeeld route 15 dagen meezeilen rond Mallorca en Menorca

Een uitdagende zeilreis rond Mallorca, Cabrera en Menorca

We liggen meestal voor anker of aan een mooring want de jachthavens zijn druk en duur in het hoogseizoen. Ankeren is ook veel leuker, want we liggen in mooie baaien met glashelder water. Met de bijboot kunnen we altijd naar de wal.

Onderstaande route is één van de mogelijke routes. De schipper kiest vertrek- en eindpunt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.

Dag 1

Je komt aan in de haven van Cala d'Or. Onder het genot van een hapje en een drankje maken we kennis met elkaar en krijg je een rondleiding door het schip. ’s Avonds gaan we eten in één van de vele lokale restaurantjes in deze gezellige havenplaats.

Dag 2

We beginnen de dag met de boodschappen want die moeten natuurlijk ook gedaan worden. In Cala d'Or is een grote supermarkt waar we naar hartelust kunnen inslaan. Na de boodschappen gooien we de touwen los en zeilen zuidwaarts. Onderweg zoeken we een plekje voor de lunch in één van de idyllische baaien met hagelwitte stranden. Dit deel van Mallorca is vrij vlak en prachtig groen met weinig huizen. Na een verfrissende duik zeilen we door naar Colonia de Sant Jordi, een vriendelijk plaatsje waar we voor anker gaan in kristalhelder water. We gaan met de bijboot naar de wal om het plaatsje te bezoeken of we trekken de bijboot op het strand om nog even op het strand te genieten. Ook hier zijn weer leuke restaurantjes waar we lekker kunnen eten.

Dag 3

Als het van tevoren gelukt is om een mooring te reserveren, zeilen we redelijk op tijd naar de Archipel van Cabrera, een natuurreservaat waar maar 50 schepen per nacht mogen liggen. Vandaag zien we misschien wel dolfijnen! Cabrera is een oase van rust waar de Spanjaarden trots op zijn. We blijven hier één nacht en eten ‘s avonds aan boord. Op Cabrera kun je mooi wandelen en het kasteel hoog op de berg is prachtig, de wandeling er naartoe is leuk en een niet al te lange klim. Voor de liefhebbers van een mooie sunset, deze kunnen we net buiten de baai zien als we even met de rubberboot naar buiten varen.

Aan de kade is een Cantina waar je een drankje en een hapje kunt krijgen. Ze maken er heerlijke appeltaart trouwens.

Dag 4

Vandaag zeilen we langs de beroemde Cala’s de Mallorca noordwaarts naar Portcolom. Onderweg zien we in de vrij steile rotskust weer vele Cala's met leuke strandjes.

We zoeken nog even een Cala op voor de lunch of we zeilen direct door naar de baai van Portcolom. We doen hier wat boodschappen want vanavond is er BBQ aan boord. 

Portcolom ligt aan de grootste natuurlijke haven van Mallorca, de baai ligt diep landinwaarts en biedt goede beschutting. Het dorp is vriendelijk en doet wat slaperig aan. Portcolom heeft een prima supermarkt waar we onze inkopen doen voor de BBQ. Als we tijd hebben drinken we wat bij Mestral, een leuk tentje aan de kade met een prachtig uitzicht over de baai.

Na de boodschappen gaan we ankerop en varen we door naar Cala Arsenau, één van de mooiste cala's van heel Mallorca. Het ligt heel beschut en is op een enkel huis en een klein strandtentje na geheel verlaten....werkelijk prachtig. Een hele romantische plek voor een heerlijke BBQ en een rustige nacht.

Dag 5

Na het ontbijt gaan we vroeg op weg naar de baai van Arenal de Son Servera. Daar doen we Cala Bona aan waar we lekker kunnen gaan lunchen bij Alma Mia, een authentiek Mallorquín restaurantje aan zee. Na de lunch zeilen we door naar Cala Molto en Cala Guya, in één van deze cala's met een klein strandje zoeken we een plek voor de nacht en een gezellige avond aan boord.

Dag 6

Vandaag staat de baai van Alcudia op het programma. We zeilen naar het kleine eilandje Isla Aucanada waar we voor anker gaan en lekker kunnen snorkelen. Hier nemen we dan ook even de tijd voor, want er is genoeg te zien. Na de lunch varen we nog een klein stukje en zoeken een plekje voor de haven van Alcudia en gaan voor anker of we liggen aan een mooring. De oude stad Alcudia ligt iets landinwaarts en heeft een rijke historie, de moderne jachthaven is tegen de oude haven aangebouwd en is ook een bezoekje waard. 

Dag 7

Na het ontbijt gaan we ankerop en zeilen we weer wat zuidwaarts naar Cala Ratjada. Onderweg komen we langs een prachtige afwisselende kust. Voor de lunch stoppen we in Cala Mitjana. Cala Mitjana heeft een leuk strand en beachbar waar we wat kunnen drinken of zelfs lunchen.

Na de lunch gaan we weer ankerop en op weg naar Puerto de Cala Ratjada. Puerto de Cala Ratjada is een van oorsprong oud vissersplaatsje met veel Moorse invloeden. Het is een gezellig plaatsje met rond de haven vele restaurantjes en terrasjes. De kust is spectaculair met haar kliffen en op de achtergrond het Tramuntana gebergte.

In de jachthaven zoeken we een plekje voor de komende twee nachten.

Dag 8

We nemen afscheid van onze gasten die een week aan boord zijn geweest en de schipper maakt schoon schip en doet de was. De rest van de crew die aan boord is heeft de hele dag de tijd om zich te vermaken aan de wal of om lekker te luieren op het strand, ook kunnen er gelijk even wat boodschappen gedaan worden.

Om 17 uur komen de nieuwe gasten aan boord en verwelkomen we hen, de schipper heeft al heerlijke tapas en een lekker koel drankje klaar staan natuurlijk. Na de kennismaking gaan we met zijn allen uit eten en zoeken een leuk restaurantje op.

Dag 9

Vandaag steken we over naar het eiland Menorca en hebben een mooie zeiltrip voor de boeg (27 mijl). Ons doel is Cala Santa Galdana. Dit is één van de grootste cala's op Menorca. In deze cala mondt het riviertje Barranco uit en is het leuk om met de bijboot deze een eindje op te varen. In het stadje is veel vertier en is er dus genoeg te doen, ook kunnen we hier nog wat boodschappen doen voor de komende dagen.

Dag 10

Na de trip van gisteren is het vandaag een lekkere luierdag, we gooien de touwen los en zeilen relaxed een eindje verderop naar Cala Trebelùjer. Deze cala heeft een roze gekleurd strand en er mondt ook een riviertje in uit. Als we met onze rubberboot het kleine riviertje een eindje opvaren, hebben we de kans prachtige vogels te ontdekken en zien misschien zelfs wel schildpadden die hier voorkomen. De natuur hier is adembenemend mooi! 's Avonds BBQ aan boord.

Dag 11

Als we ons ontbijt achter de kiezen hebben is het tijd om ankerop te gaan. We zeilen langs de indrukwekkende kust van Menorca, hoge kliffen met of zonder begroeiing in een veelvoud van kleuren trekken aan ons voorbij. Ook dolfijnen worden in dit gebied regelmatig gespot dus wie weet hebben we vandaag geluk. Ons doel is vandaag Cala Canutells of Cala Porté, we zien ter plekke wel wat ons het beste toelijkt. 

Cala Canutells heeft een leuk restaurantje op het strand waar het heerlijk eten is met een prachtig uitzicht over de baai. 

Cala Porté is wat drukker met wat meer vertier aan de wal. Onderweg doen we Cala Cova aan voor een stop. Deze cala staat bekend, zoals de naam al doet vermoeden, om de enorm vele grotten (plm.150 stuks). We kunnen er met de rubberboot even gaan kijken en als t zo uitkomt een grot invaren.

 Dag 12

Vandaag zeilen we weer naar het westen en staat Ciutadella op het programma, de tweede stad van Menorca. Ciutadella heeft een groot voetgangersgebied met vele binnenplaatsen en fonteinen. De haven bruist van het leven, je vind er tal van winkels, bars en restaurants.

Onderweg stoppen we even voor de lunch in Cala Turqueta, makkelijk herkenbaar aan de grotten rond de ingang. Het is een fraaie cala en dat weten de toeristenboten ook. Het kan overdag wat druk zijn maar mochten we hier willen overnachten dan is het 's avonds heel rustig. Is het te druk dan zeilen we een eindje verder naar Cala Son Saura, een rustige en ruime baai met een roze kleurig strand, een paar vissershutjes en een paar huizen verscholen in de bossen. Het is hier ook mooi snorkelen!

Dag 13

We gaan vandaag vroeg op pad en nemen afscheid van het mooie Menorca. We zeilen weer naar Puerto Cala Ratjada, deze keer is de afstand iets korter (24 mijl).

In Puerto Cala Ratjada aangekomen nemen we dit keer een mooring als er één vrij is of we gooien ons anker uit.

We kennen de stad inmiddels, dus een restaurantje uitzoeken zal geen enkel probleem zijn vanavond.

Dag 14

We gaan na het ontbijt ankerop en zeilen weer zuidwaarts. 

Alweer een prachtige tocht voor de boeg langs één van de mooiste kusten van Mallorca. Dramatische kliffen, diepe Cala's met kleine zandstrandjes, wuivende palmen en een groen en ruig achterland. Natuurlijk maken we weer een lunchstop, dit keer gooien we ons anker in Cala Magraner, volledig onbewoond en nog een ongeschonden stukje natuur. We kunnen hier een verfrissende duik nemen en bovendien is het een unieke plek om te snorkelen, rond de Cala treffen we ook regelmatig duikers aan en die zijn daar natuurlijk niet voor niets. Na de lunch varen we door naar Cala d'Or waar we, als we ruim op tijd zijn, eerst in de kleine zeer beschutte baai voor het centrum gaan liggen om nog even te genieten van een heerlijk duik en een gezellige namiddag aan boord. Je kunt ook even het stadje in, op het strand liggen of gewoon lekker zwemmen, snorkelen of luieren aan boord. Vroeg in de avond varen we naar de jachthaven en zoeken onze plek op. 's Avonds kunnen we weer naar een leuk restaurantje aan de haven gaan of we lopen even door naar het levendige centrum waar ook veel restaurantjes zijn, de schipper weet er wel een paar. 

Dag 15

Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van het schip en de schipper. Je reist terug met bus of taxi naar Palma. Je rijdt door het prachtige binnenland van Mallorca en kunt terugkijken op een onvergetelijke zeilvakantie.

Noot: Deze route is slechts een voorbeeld. De schipper bepaalt de route en het doel, afhankelijk van wind en golfrichting.