Zonnige Zeilvakanties
levkas-flottielje1.jpg

Zeilen in het Lefkas gebied,  2-weekse zeilroute

Zeilen in het prachtige Levkas gebied: van boord duiken in het heldere zeewater.

Bij een 1-weekse zeilreis als onderdeel van een 2-weekse route is de opstaphaven Levkas stad of Sivota.

Dag 1: Amsterdam – Levkas stad

Levkas stad ligt op ca 20 taximinuten van het vliegveld Preveza. Je wordt daar verwelkomt door onze schipper met een verkoelend drankje en er volgt een introductie aan boord met indeling van de slaapverblijven en uitleg gebruik van bijvoorbeeld water en elektra. Eerste bespreking van het vaarprogramma. Het centrum van het stadje Levkas ligt op loopafstand van de haven en hier zijn o.a. supermarkten om de scheepsproviand te regelen. Shops, taverna’s, terrasjes in een ontspannen Griekse sfeer, kortom een leuke start van een mooie zeilvakantie. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner in een gezellige taverna.

Dag 2: Levkas stad - Frikes (Ithaka) (23 mijl)

We varen door het kanaal van Levkas en daarna verder richting het zuiden. Frikes ligt aan de noordoostkust van Ithaka aan gelijknamige baai Ormos Frikou. Het setting van het dorpje is een regelrechte droom. Het is gelegen aan de voet van een bebost ravijn en een klein riviertje naar zee houdt ook in de zomer alles frisgroen. Het geheel is een nauwelijks door toeristen bezocht juweeltje. Er is een kleine kade om aan te leggen maar de mooie en grote beschutte baai biedt ook goede ankermogelijkheden. Het plaatsje is gezellig en doet typisch Grieks aan en er zijn aardige taverna’s. Het verhaal gaat dat Frikes haar naam dankt aan de piraat “Frikon” die hier zijn uitvalsbasis had.

Dag 3: Frikes - Poros (Kefalonia (19 mijl)

Poros is een kleine haven met plaats voor ongeveer 30 boten. Je ligt aan een betonnen kade met de weg die naar de veerboot gaat. Deze komt een paar keer per dag aan en het kan dan even druk zijn. Daarna is het weer lekker stil. In Poros kun je gaan zwemmen net buiten de haven, of even doorlopen in het dorp aan het lange strand. Bij de kade zijn een paar restaurantjes. Leuk is om naar het restaurant Sunset te gaan die een stukje omhoog ligt. Vanuit hier heb je een prachtige uitzicht op Poros en de baai. 

Dag 4: Poros - Zakynthos (29 mijl)

Vandaag staat een langere zeildag op het programma. We varen verder zuidwaarts naar het eiland Zakynthos.Aan de voet van een dicht met dennenbomen begroeide heuvel ligt Zakynthos, de hoofdstad van het eiland en eveneens de enige haven. Het eerste dat je, als je aan komt varen,  uit de verte kunt onderscheiden, is de hoge klokkentoren van de Agios Dionysios-kerk, aan de linkerkant van de stad. Deze stad, die vroeger het “Venetië van het zuiden” genoemd werd, is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Zakynthos-stad is een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten. 

Dag 5: Zakynthos - Agio Nicolaos (Zakynthos) (12 mijl)

Het dorp Agios Nikolaos zelf is niet zo groot en ligt verspreid in de komvormige baai.  Vanuit hier vertrekken de boten naar de schipwreck beach. Aan de noordzijde van Agios Nikolaos ligt het vissershaventje. Een rustigere plek en vanaf het terras van de taverna direct aan zee heb je een schitterend overzicht op het vissershaventje en in de verte de drukte van de dagexcursies.

Dag 6:  Agio Nicolaos (Zakynthos) -  Agia Effimia (Kefalonia) (25 mijl)

We zetten koers richting het noorden en Kefalonia. Agia Eufimia is een klein, toeristisch havenplaatsje.  Het plaatsje heeft de naam gekregen van de gelijknamige kerk die zich hier bevindt. Het dorp is zeer geliefd omdat er een gezellige haven is en omdat diverse leuke stranden in de omgeving rond het dorp liggen.

Dag 7: Agia Effimia (Kefalonia) - Vassiliki (Levkas) (25 mijl)

Vassiliki is een plezierig en relaxed plaatsje. Op de kade geven bomen de nodige schaduw en overal hangen visnetten te drogen. De baai gaat door voor een van de beste plaatsen in de Middellandse Zee voor windsurfers. Bij het aanvaren van de baai moet dan ook gelet worden op stevige windvlagen vanaf de hellingen, vooral in de namiddag.

Dag 8: Vassiliki - Sivota (9 mijl)

Langs de zuidkust van Levkas varen we naar het diep in een baai verstopte plaatsje Sivota. Onderweg kunnen we een ankerstop maken en heerlijk zwemmen en snorkelen in een van de vele baaitjes. In de baai zelf bevinden zich ook een paar kleine strandjes. De hellingen rond het dorp zijn begroeid met olijfbomen en de oude huizen van het dorpje liggen pittoresk aan het water. Als je 1 week meezeilt op deze route ga je in Vassiliki of Sivota van boord/aan boord. Dit in overleg met de schipper. 

Dag 9: Sivota - Kalamos (13 mijl)

Vanuit zee ziet het eiland Kalamos eruit als een gestrande walvis en is dan ook makkelijk te herkennen. Mount Vuni (Ormos Vouni) in het noordoosten is het hoogste punt met 750 meter. De lokale bevolking leeft van visserij en een klein beetje landbouw. Er is sprake van een zekere ontvolking door trek naar elders.

Dag 10 Kalamos - Spatagori of Vathi (Meganisi) (12 mijl)

De noordkust van Meganisi is een waar anker-eldorado met meer dan 20 plekken om te ankeren of aan te meren. Een van deze Atheni Bay en dit is de meest noordoostelijke baai. Kom je uit het oosten dan is de lichtopstand op de oostoever van de ingang goed waarneembaar.  Vathi betekent diep en dat is het dan ook in de toegangsbaai tot Vathi. Het kleine stadje is levendig met veel winkeltjes en taverna's. Vathi is in haar historie getroffen door grote aardbevingen. Aan het eiland wordt de thuisbasis toegeschreven van Odysseus. Er is in dit kader een klein archeologisch museum.

Dag 11: Meganisi - Fiskardo (Kefalonia) (15 mijl)

Ruige bergen met Mount Nero als hoogste (1600 meter) en met sparren bedekte groene valleien zijn kenmerkend voor het eiland Kefalonia. Op de noordpunt ligt het dorpje Fiskardo. Dit plaatsje is door de plaatselijke bevolking omgetoverd tot een schitterend kleurrijk geheel waarin elk pand zijn eigen typische kleur heeft. Dit met vele winkeltjes en uitstekende taverna's maken Fiskardo de moeite van een bezoek zeker waard. Het eiland heeft een aantal historische bezienswaardigheden en een deel daarvan worden genoemd in Homerus. Er wordt een uitstekende lokale wijn (Italiaanse invloed) geproduceerd.
Het verkennen van de baai vanaf zee is ietwat lastig. Wat villa’s aan de noordzijde van de toegangsbaai zijn opvallend en dichterbij de nieuwe vuurtoren en oude Venitiaanse vuurtoren.

Dag 12: Vathi (Ithaka) - Kioni (5 mijl)

De natuur op het eiland Ithaka is schitterend. Vathi is een goede plaats om een brommer te huren en een tochtje over het eiland maken. Overal heb je prachtige uitzichten over bergen, baaien en zee. In de middag varen we een kort traject naar de baai van Kioni verder noordelijk. Dit dorpje is een regelrecht juweel. De huizen liggen als in een amphitheater tegen de steile hellingen rond de baai. De hellingen en valleien er achter zijn begroeid met olijven en cypressen. De bewoners zijn grotendeels weggetrokken en momenteel telt het dorp minder dan 200 inwoners.

Dag 13:  Poros of Atheni Bay (14 mijl)

Afhankelijk van de wensen aanboord kunnen wij naar Atheni Bay. En alternatief is om in een van de vele baaien voor anker te gaan liggen of voor zeilliefhebbers is doorvaren naar de baai van Poros aan de zuidzijde van Levkas een andere optie.

Dag 14: Atheni Bay (Meganisi) - Levkas stad (11 mijl)

De laatste dag zeilen in het Levkas gebied. Met onderweg voldoende gelegenheid om nog een keer van boord te duiken in het heldere zeewater of een stop te maken in een baaitje onderweg. In de jachthaven meren we weer op dezelfde plek aan als waar we vertrokken zijn. Levkas stad biedt genoeg levendig vertier met vele winkeltjes en taverna’s voor een mooie laatste avond. Voor een laatste afzakkertje kun je in de haven terecht.

Dag 15: Levkas stad – Amsterdam

Afscheid van schip en schipper en wellicht je laatste euro uitgeven aan wat souvenirs en vervolgens vertrek naar het nabij gelegen vliegveld Preveza.

Geïnspireerd om heerlijk mee te zeilen in Levkas?

Klik hier voor meer informatie over prijzen en boeken, of vergelijk met een zeilreis vanuit Athene.


Zeilen in Lefkas met Zeilnet weergeven op een grotere kaart

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.