Zonnige Zeilvakanties
griekenland1.jpg
Submenu Meezeilen

Zeilen in de Sporaden Skiathos - Alonissos route

De Sporaden liggen in de Egeïsche zee aan de oostkant van Griekenland, ruwweg tussen Thessaloniki en Athene. De Sporaden zijn groene eilanden met veel dennenbossen en olijfboomgaarden. Het mooie groen contrasteert prachtig met het azuurblauwe heldere water  De kusten zijn grillig en er zijn mooie en goed bereikbare stranden maar ook ruige en imponerende rotskusten met baaien en stranden die alleen per boot bereikbaar zijn. De zonsopkomsten en ondergangen zijn imponerend. Iedere keer weer andere eilanden, andere mensen, andere kusten, het is nooit hetzelfde en dat maakt het zo speciaal!

Sporaden Skiathos-Alonissos route

Hieronder staat een voorbeeldroute. Let er wel op dat de daadwerkelijke route altijd ter plaatse bepaald wordt en sterk afhankelijk is van de wind. De schipper kiest de route afhankelijk van de weersomstandigheden en zal zorgen voor een afwisselende route, waar zo veel mogelijk aan bod komt. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.

Dag 1 -  Reisdag naar Griekenland Skiathos

Vanaf de luchthaven van Skiathos is de taxi de snelste mogelijkheid naar de haven. Mocht je tijd over hebben dan kun je alvast het Griekse leven bekijken. Vanaf ongeveer 17.00 uur kun je aan boord. Vanaf nu gaat de knop om… je bent op ons zeiljacht 'Switch'! We ontvangen je met een drankje. 's Avonds gaan we de Griekse keuken ontdekken.

Dag 2 - Skopelos

We beginnen de volgende ochtend met een korte uitleg over de boot en de veiligheidsinstructies. Daarna start onze zeiltocht. Het op één na grootste bewoonde eiland met een oppervlakte van 95 km². Net als de andere Sporaden ook groen. De hoofdstad heet heel simpel Skopelos -stad (de Grieken zelf noemen dat Chora) en staat bekend om haar mooie witte huisjes met oranje dakpannen. Het stadje bestaat uit vele smalle straatjes met leuke winkeltjes en restaurantjes. Skopelos is een groene en rustige vakantiebestemming. Naast allerlei kleine rustige strandjes is eentje meer bekend nl. Stafylos, een van de mooiste baaien en zandstranden.

Dag 3 - Alonnisos

Onze aankomst op dit eiland is in de haven van Patitiri. Dit is een gemoedelijke dorpje met een gezellig centrum en een levendige haven. Tavernes, winkeltjes, pleinen en trapstraatjes vormen het middelpunt van het typische eilandleven. Het is een wat onbekender eiland maar onbekend maakt zeker niet onbemind, prachtige natuur, eenvoudig leven. Voor de natuurliefhebber en rustzoeker is dit eiland een aanrader. Het is de toegangspoort tot het beschermde natuurgebied National Marine Park. Het heldere water is gewoon prachtig, de kiezelstenen op de strandjes zorgen hiervoor. Het eiland kent slechts enkele dorpen en die liggen aan prachtige baaien. 

   

Dag 4 - Kyra Panagia

Dit eiland is de grootste van de onbewoonde eilanden van de Sporaden, slechte 25 km². Het ligt ten noorden van Alonnisos en hoort daar ook bij. Het eiland is voornamelijk bedekt met lage struiken als begroeiing, maar er zijn ook enkele olijfbomen, goed vertoeven voor de geiten dus. Op het eiland wonen slechts enkele mensen, vooral monniken. Het eiland is eigendom van het klooster van Megisti Lavra boven op de berg, vandaar ook de naam Kyra Panagia, dat betekent “Mevrouw de Moeder”. Aangezien hier dus geen kunstlicht te zien is als het nacht is, gaan we genieten van een prachtige sterrenhemel te zien (bij heldere hemel).

Dag 5 - Steni Vali

Een mooi vissersdorpje met een ruime keus aan taveernes.

Dag 6 - Loutraki

We leggen aan in het haventje van Loutraki, een wandelpad leidt naar het veel hoger gelegen Glossa.

Dag 7 - Terug naar Skiathos

Deze prachtige zeiltocht gaan we afsluiten op Grieks waardige manier, genieten van de zon, zee en wind. Onderweg zoeken we nog een mooie plek op om heerlijk te zwemmen. Gezamenlijk eten in een traditioneel Griekse taveerne in Skiathos, misschien wel eentje met uitzicht op die prachtige Egeïsche zee.

Dag 8 - Skiathos - Amsterdam terug naar Nederland of op naar de 2e zeilweek

De zeiltocht zit er op. We denken terug aan waarschijnlijk een heerlijke zeilweek en mooie herinneringen. Afscheid van schip en schipper en wellicht je laatste euro uitgeven aan wat souvenirs en vervolgens vertrek naar het nabij gelegen vliegveld.

Als je 2 weken wilt zeilen dan kun je de 2e zeilweek combineren met de Evvoia-Pelion route.

 Geïnspireerd om heerlijk mee te zeilen in de Sporaden?

Klik hier voor meer informatie over prijzen en boeken, 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.