Zonnige Zeilvakanties
blauwe-stoelen.jpg
Submenu Meezeilen

Zeilen in de Sporaden Evvoia-Pelion route 

Pelion is een haakvormig schiereiland, het ligt aan de oostzijde van het centrale Griekse vasteland. De berg Pelion begint zo ongeveer bij de stad Volos  en de heuvelrug strekt zich langs de westelijke oevers van de golf van Pagasitikos naar het zuiden uit, de hellingen zijn vol begroeid met kastanjebossen en olijfgaarden. Dit deel van Griekenland is nog niet echt bekend bij de toeristen maar zeker wel bij de Grieken, zij komen in alle jaargetijden hierheen. In de winter kun je hier zelfs skiën. Zomers is het heerlijk zwemmen, spelen of luieren op prachtige stranden, leuke vissersdorpen met een overvloed aan lokale producten. Tsipouro met mezes is het proberen waard. Ten zuiden ligt het grote eiland Evvoia. Een heuvelrug loopt van de berg naar de zuidelijkste punt, zijn hellingen dik begroeid met kastanjebossen en olijfgaarden.

Sporaden Evvoia-Pelion route

Hieronder staat een voorbeeldroute. Let er wel op dat de daadwerkelijke route altijd ter plaatse bepaald wordt en sterk afhankelijk is van de wind. De schipper kiest de route afhankelijk van de weersomstandigheden en zal zorgen voor een afwisselende route, waar zo veel mogelijk aan bod komt. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.

Dag 1 - Reisdag naar Griekenland Skiathos

Vanaf de luchthaven van Skiathos is de taxi de snelste mogelijkheid naar de haven. Mocht je tijd over hebben dan kun je alvast het Griekse leven bekijken. Vanaf ongeveer 17.00 uur kun je aan boord. Vanaf nu gaat de knop om… je bent op ons zeiljacht 'Switch'! We ontvangen je met een drankje. 's Avonds gaan we de Griekse keuken ontdekken.

Dag 2 - Koukounaries

Nu gaan we in het zuiden van dit eiland aanleggen. De Koukounaries-beach is een van de bekendste stranden, prachtig om te vertoeven. Watersport mogelijkheden zijn hier zeker te vinden. Het aangrenzende, bijna tot aan zee, naaldbomenbos zorgt voor genoeg schaduwplekken. Aan de oostzijde van Koukounaries stroomt een riviertje de zee in, met een klein haventje voor vissersbootjes. Het staat in verbinding met het beschermde Strofilia meer. Het zuidelijk deel  is een beschermd natuurgebied voor vogels

Dag 3 - Paleo Trikeri Island

Paleo Trikeri is een klein autovrij eiland van ongeveer 4,5 km² met 75.000 olijfbomen en citrusbomen, gelegen in de Golf van Volos. Het grootste gebouw op het eiland is het klooster met zijn kerk, gewijd aan de Maagd Maria. Het eiland behoort samen met twee andere dorpen op het vasteland tot de gemeente Trikeri. De doorgang tussen het vasteland en het eiland is ongeveer 900 meter breed. Er is een havenstad, Agios Yiannis, vroeger was dit een vissershaven. Er zijn tal van kleine stranden (grind of grof zand) en veel wandelpaden op de onverharde wegen rond het eiland. Trikeri Island is ook ideaal voor watersporten, wel moet je je eigen spullen meenemen. Het is goed mogelijk dat we zelfs in het hoogseizoen een strand voor onszelf kunnen vinden. Er is geen supermarkt meer daarom moeten we zorgen dat we ons eigen voedsel al aan boord hebben. Een taveerne met lekker eten is er natuurlijk wel.

Dag 4 - Volos

Als we hier aanleggen is een bezoekje aan deze echte stad de moeite waard. Een populaire stad onder toeristen. Er is een goede selectie van luxe boetieks en merkwinkels met verkeersvrije wijken. Er is druk leven met vele coffeeshops, bars en alternatief nacht leven, mede dankzij de studenten van de universiteit Thessalië. Wie weet is er zelfs een concert in jouw vakantieweek. De talrijke herenhuizen, stadhuizen, volkswijken, parken, museums, industriële installaties uit het begin van de 20e eeuw en prachtige kerken maken het toeren door Volos echt plezierig.

Dag 5 - Milina  

Dit uitgestrekte dorp ligt aan de baai van Pagasitikos en is een heerlijke plek om te vertoeven. De terrassen reiken tot aan het water en hier hoeft u niets anders te doen dan te genieten van uw drankje en te luisteren naar de aanrollende golven. Je kunt hier een frappe drinken met de Grieken. De gemoedelijke sfeer van het dorp in combinatie met de pittoreske baaien en de omgeving zijn prachtig. Er zijn in het achterland diverse wandelpaden gemarkeerd en ook leuke authentieke traditionele dorpjes ( Lafkos ). Het is een leuke uitdaging om met een paddle board of een kano naar het voor de kust gelegen eiland Alatas te varen

Dag 6 - Evvoia, Orei

Vandaag gaan we op weg naar het grootste eiland, op Kreta na, van Griekenland. Het is bergachtig en het noordelijk deel is bebost. Het ligt dicht bij het vaste land, geschikt voor weekendjes en daardoor gaat het gewone leven gewoon door in de zomer, ondanks de toeristen. Langs de kusten waar wij varen zijn meerder strandjes te vinden. Wij leggen aan bij Orei. Deze oude stad ligt midden in een groen gebied, heuvels en vlaktes. Op het plein van Orei vind je het marmeren beeld van de Stier van Orei, ooit een grafmonument. Aan het haventje zijn er leuke (vis)restaurants, cafés, ouzeri's en bars. Vanuit Orei kun je nog uitstapjes maken naar Pefki (badplaats met watersport) en Edipsos (het grootste kuuroord van Griekenland).

Dag 7 - Terug naar Skiathos

Deze prachtige zeiltocht gaan we afsluiten op Grieks waardige manier, genieten van de zon, zee en wind. Onderweg zoeken we nog een mooie plek op om heerlijk te zwemmen. Gezamenlijk eten in een traditioneel Griekse taveerne in Skiathos, misschien wel eentje met uitzicht op die prachtige Egeïsche zee.

Dag 8 - Skiathos - Amsterdam terug naar Nederland of op naar de 2e zeilweek

De zeiltocht zit er op. We denken terug aan waarschijnlijk een heerlijke zeilweek en mooie herinneringen. Afscheid van schip en schipper en wellicht je laatste euro uitgeven aan wat souvenirs en vervolgens vertrek naar het nabij gelegen vliegveld.

Als je 2 weken wilt zeilen dan kun je de 2e zeilweek combineren met de Skiathos-Alonissos route.

 Geïnspireerd om heerlijk mee te zeilen in de Sporaden?

Klik hier voor meer informatie over prijzen en boeken, 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.