Zonnige Zeilvakanties
2016-zeilen-italie-elba-nw.jpg

Voorbeeld 1-weekse zeilreis in Italië

Porto Azzurro aan de oostkust van Elba is een juweeltje.

1 week zeilen in Italië vanuit Puntone, route Toskana en Elba.
Heersende wind uit noordelijke richting maakt het laatste zeiltraject aantrekkelijk en snel.

Dag 1: Amsterdam – Puntone/Scarlino

(20 km ten zuiden van Piombino)

Puntone is een aardig havenstadje gelegen aan de Golfo di Follonica en recht tegenover Elba. Leuke winkeltjes, restaurants en zonnige terrasjes.Na verwelkoming door de mensen van onze plaatselijke organisatie word je wegwijs gemaakt aan boord. Aan de hand van een inventarisatilijst controleer je alle zaken.

Dag 2: Puntone - Portoferraio

(20 mijl)

Portoferraio ligt op ca 20 zeemijlen van het Toskaanse vasteland.

De oversteek over het Canale di Piombino naar Portoferraio is een fantastische eerste kennismaking met een diepblauwe Middellandse Zee.

Het hart van dit zeer oude stadje is gezegend met een rijk historisch verleden. Grote pleinen en kleine steegjes die steil omhooglopen naar de Medici vesting. Cosimo de Medici, heerser van Florence, liet deze vesting bouwen op de ruïnes van Fabricia, de naam van de stad in Romeinse tijden. Ook loont een bezoek aan de kerk Misericordia, de Pinakothek Foresi en het museum "La Linguella". De oude haven is bijzonder schilderachtig en interessant is een bezoek aan het huis van Napoleon. Niet alleen een aantrekkelijk plaatsje dus, maar tevens met een keur aan goede Italiaanse restaurants.

Dag 3: Portoferraio – Golfo di Procchio - Marciana Marina

(15 mijl)

Vandaag varen we langs de noordkust van Elba. Er is een leuke ankerstop te maken in de Golfo di Procchio. In deze grote golf liggen mooie baaien als Biodola en Viticcio waar je lekker kunt zwemmen en snorkelen. Bovendien vind je hier een van de mooiste zandstranden van Elba. Marciana Marina is een levendig en gezellig havenplaatsje. Oude dikke muren omzoomen de haven en langs de waterkant bevinden zich allerlei winkeltjes en restaurantjes. Het maken van excursies op het bergachtige Elba met z’n groene heuvels en terrassen kan natuurlijk ook. Het oude bergplaatsje Marciana enkele kilometers het binnenland in is bijzonder schilderachtig. Bovendien kun je er ook nog uitstekend dineren. Marciana Marina biedt ook prima mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.

Dag 4: Marciana Marina - Capraia

(25 mijl)

Een mooie dagtocht brengt ons, halfweg richting Corsica, bij Capraia. Vroeger was het een gevangeniseiland. De oude gebouwen hiervan torenen als een burcht boven het stadje uit en zijn al van veraf te zien. Nu is Capraia een natuur- en onderwaterreservaat en het is er bijvoorbeeld heerlijk wandelen. We kunnen ook een stop maken op de kust om met duikbril en snorkel het onderwaterleven te bekijken.

Dag 5: Capraia – Marina di Campo

(30 mijl)

Een lekkere zeildag in zuidoostelijke richting naar de mooi westkust van Elba. Stijle met naaldbomen begroeide rotskusten wisselen af met schilderachtige baaien met glashelder zwemwater. Marina di Campo is een aantrekkelijk plaatsje. In de vissershaven zorgen trawlers voor bedrijvigheid en kleur in de haven… én voor verse vis op de markt. De meeste toeristen zijn aan de andere kant van de baai te vinden op het strand. In het oude deel van het stadje bij de haven zijn leuke winkels te vinden met bijvoorbeeld lokale etenswaren.

Dag 6: Marina di Campo – Porto Azzuro of Rio Marina

(18 - 23 mijl)

Porto Azzurro aan de oostkust van Elba is een juweeltje. Onderweg ernaartoe liggen enkele mooie baaien in de Golfo Stella en Lacona. Boven de stad ligt de door de Spanjaarden in de 16e eeuw gebouwde citadel. In de 19e en 20e eeuw was het een gevangenis voor zowel politieke tegenstanders als maffiosi. De plaats heette toen nog Longone en was zo berucht dat men de naam heeft veranderd om toeristen te trekken. En dat is, gelukkig niet voor niets, gelukt. Aan de havenkant liggen als lekkere lange vingers een paar uitstekende restaurants in zee.

Een van de mooiste steden op Elba is Capoliveri. Het ligt 130 meter boven zee met fantastische uitzichten op Porto Azzurro , Golfo di Stella en de eilanden Pianosa en Monte Cristo. Het is zeer pittoresk met steegjes en doorkijkjes, bogen, torentjes, trappen en je waant je bijtijden in een schilderij van Escher. Terrasjes aan pleintjes in de zon met cappuccino of een salade caprese...

Ook in Rio Marina is het mogelijk om de onderwater wereld te ontdekken en lekker te gaan snorkelen of duiken.

Dag 7: Porto Azzuro of Rio Marina - Puntone

(ca 14 mijl)

Heersende wind uit noordelijke richting maakt het laatste zeiltraject aantrekkelijk en snel. Dus geen grote haast om te vertrekken uit Elba of extra tijd over om rond te scharrelen in Puntone. Kortom een heerlijke afsluiting van ons zeilavontuur.

Dag 8: Puntone/Scarlino – (Pisa) – Amsterdam

In de ochtend vindt ontscheping plaats en nemen we afscheid van de flottieljeschipper, het Italiaanse zonnetje en aanvaarden de terugreis naar Amsterdam.

Voorbeeld zeilreis route Italië
Zeilen in Italie met Zeilnet weergeven op een grotere kaart

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.