Zonnige Zeilvakanties
Zeiltocht vanuit Kos

Zeilen vanuit Kos

Heel veel natuurschoon met lovende beschrijvingen in de hedendaagse gidsen.

Kos met de gelijknamige hoofdstad is het begin punt van de tocht. De luchthaven ligt op ongeveer 25 km van de haven. De transfer naar de jachthaven en terug kan desgewenst verzorgd worden. Kos is een bruisend eiland waar veel barretjes en discotheken zijn. Het is bij vele Nederlandse toeristen een vakantie eiland bij uitstek. Ook is Kos natuurlijk bekend vanwege een van de oudste en meeste bekende geneesheer ‘Hippocrates’. Kos stad is de moeite waard om even in te lopen. Op zaterdag vertrekken we gelijk al noordwaarts richting Kalimnos, dus de beste gelegenheid hiervoor is op de laatste avond, wanneer we terug keren naar Kos.

Het is 16 mijl varen naar Kalimnos. Kalimnos is een eiland dat bekend staat vanwege het sponsduiken. Veel inwoners van Kalimnos zijn van het eiland vertrokken om ander werk te zoeken maar vele zijn toch weer geremigreerd op latere leeftijd. Hierdoor wordt er goed Engels gesproken maar is ook het oude van Kalimnos bewaard gebleven. De haven waar we aanleggen is Vathi. Dit is een kleine baai met slechts enkele taverna’s. We kunnen aanmeren maar ook voor anker gaan liggen en met de bijboot richting het land.

De volgende morgen gaan we anker op en varen we naar Leros, wat op 16 mijl varen is. Onderweg gaan we voor anker in de baai Pandeli. Leros is een stuk groener dan Kalimnos en heeft veel Italiaanse invloeden. Leros is in de Tweede wereldoorlog bezet geweest door de Italianen. Het haventje waar we naar toe varen heet Alinda. Daarin hoor je gelijk de Italiaanse invloeden terug. De haventjes op Leros zijn vol met bloemen en geven zo een mooie samensmelting van Italiaanse en Griekse sferen. De baai kan makkelijk worden herkent doordat er een fraai kasteel boven de baai gelegen is.

We maken ons klaar voor een lange dag varen. Van Leros naar Samos is 33 mijl varen. Naast Kos is Samos het meest bekende eiland dat we deze week aan gaan doen. Het eiland Samos is het meest Noordelijke eiland van dit vaargebied. Het is eigenlijk meer een uitloper van de Turkse kust dan een eiland op zich, zo dicht ligt het bij Turkije. Samos is een van de mooiste eilanden in Griekenland. Heel veel natuurschoon dat met lovende beschrijvingen zowel in de oudheid als in de hedendaagse gidsen beschreven wordt. 2 Nachten zullen we op Samos verblijven, maar wel in 2 verschillende havens zodat er wel gezeild wordt! We zullen de havens Pithagorion en Marathokampos aandoen. Pithagorion is vernoemd naar Pythagoras, wat veel mensen zullen kennen van ‘de stelling van Pythagoras’. Pythagoras is geboren op Samos en daar zijn ze op Samos nog steeds trots op.

De volgende dag varen we langs de zuidkust van Samos naar het zuidwesten, zo’n 14 mijl. Daar ligt Marathokampos. Dit is een klein dorpje waar het lang verboden was voor jachten. Nu is er op kleine schaal toerisme ontstaan. Je vindt hier wel nog wat resten van het vroegere militaire oefenterrein.

Na 2 dagen schitterend Samos zetten we koers richting de eilandengroep Nisidhes Fournoi (16 mijl). Nisidhes Fournoi valt in een groot aantal bewoonde en onbewoonde rotsformaties uiteen. De twee grootste zijn Fimaina en Fournoi. Vele diepe inhammen en minifjorden sieren de steile kust. Het is op zich al bijzonder om tussen deze rotsformaties door te varen om uiteindelijk aan te meren bij Fournoi. Het is spannend en geconcentreerd navigeren tussen de rotsformaties door, maar vele zijn ons voorgegaan! Als we voldoende tijd hebben doen we een van de fantastische strandbaaitjes in de diepen scheren aan.

Uitgerust moeten we beginnen aan onze tocht weer zuidwaarts. Na de prachtige rotsformaties van Fournoi varen we weer op Leros af, nu aan de westkant naar het havendorp Lakki. Na 35 mijlen komen we aan in de baai Lakki. Lakki is in één woord schitterend. Ook de Italiaanse architectuur overheerst hier weer en dat geeft iets heel harmonieus in de haven. ’s Avonds gaan we heerlijk uit eten in een van de vele taverna’s in de haven.

De laatste zeildag moeten we nog een behoorlijk stuk varen, maar met de overwegend Noord-Oosten wind is dit gemakkelijk te bezeilen. 31 mijl mogen we nog genieten van het heerlijke water en de wind om onze oren. Aan het einde van de dag zien we Kos weer opdoemen. Nadat we voldaan, rozig en met getrainde zeebenen weer aangelegd hebben gaan we nog een laatste keer met iedereen uit eten. Voldaan keren we terug naar het eigen jacht om een laatste avond te slapen op het kabbelende water.

Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op