Antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Lees meer
Zonnige Zeilvakanties
blauwe-stoelen.jpg

Voorbeeld 2-weekse zeilroute vanuit Athene

Twee weken Flottielje Zeilen in Griekenland

Dag 1: Amsterdam - Athene

Kalamaki Marina ligt op ongeveer 45 minuten met de bus van het vliegveld Athene. Na verwelkoming door de mensen van onze plaatselijke organisatie wordt je wegwijs gemaakt aan boord. Aan de hand van een inventarisatielijst ga je na of in ieder geval belangrijke zaken als zeekaarten, pilots, navigatie- en veiligheidsmiddelen aan boord zijn. Afhankelijk van de vluchttijden is er op de eerste dag soms ook gelegenheid voor een bezoek aan Athene, de stad van de godin Pallas. De beroemde Akropolis en ook het bruisende Plaka aan de voet ervan is beslist een (her-)bezoek waard. ‘s Avonds naar de Plaka voor happen en stappen kan natuurlijk altijd.

Dag 2: Aegina-Perdika ( ca 20 mijl)

Perdika haven

In onze flottieljeformule begint onze dag met een briefing van onze flottieljeschipper over zeilroute, het weer, leuke stops onderweg, hoe de haven van aankomst eruitziet, waar moet je zijn voor een goede Griekse keuken etc. Ook wordt een marifoonkanaal afgesproken voor communicatie op zee en eventuele uitleg over deze apparatuur. 

Aegina is meestal onze eerste eiland dat we aandoen. Het is bekend om haar kannen en kruiken en begroeid met pistachenootboomgaarden. Kleine witte dorpjes liggen verscholen tussen groene dennenbossen en de tempel van Afaia is een van de beroemdste uit de oudheid. Perdika is een gezellig klein pittoresk vissershaventje met uitstekende taverna`s uitziend over de zee.

Dag 3: Epidavros (ca 15 mijl)

Epidavros is een sfeervol en klein haventje en voor we daar binnenvaren maken we onderweg een heerlijke zwem- en snorkelstop bijvoorbeeld op een van de prachtige ankerstekjes van Nisis Dhoroussa. Beroemd nabij Epidavros is het immense 14.000 zitplaatsen tellende Amfitheater uit de Griekse oudheid. Nog steeds worden hier in de zomer klassieke Griekse tragedies opgevoerd. Een half uur per taxi brengt je erheen. Van hier of vanuit Korfos is het ook mogelijk om het magische Korinthe-kanaal te bezichtigen.  

Dag 4: Vathi (ca 9 mijl)

Vathi ligt op de westzijde van het schiereiland Methana: een piepklein droomhaventje met slechts drie taverna’s. In de buurt van Vathi kun je prachtige wandelingen maken langs olijfgaarden en citrus. Over de heuvel aan de zuidkant van Vathi tref je een lang kiezelstrand aan met enkele huizen en aan het einde een oud kapelletje. Bij het kiezelstrand kun je prima zwemmen. Snorkelen in de haven of het havengat uit is ook de moeite waard.

Dag 5: Poros (ca 18 mijl)

Poros haven

Typisch voor het eiland Poros zijn haar dichtbegroeide groene hellingen met naaldbomen, olijven- en citrusboomgaarden. Het bezit een aantal prachtige rustige baaien en witte zandstranden. Het uiterst pittoreske stadje Poros rijst uit de zee op als een wit met blauw bespikkelde bergtop. Het kent een gezellige boulevarddrukte met talloze restaurantjes, vele winkeltjes en een wirwar van wit met blauw geschilderde steegjes, trappen en lommerrijke pleintjes heuvelopwaarts.

Dag 6: Ermioni - (ca 19 mijl)

Het aardige dorpje Ermioni is relatief onberoerd gelaten door toerisme. Aan het kleine beschutte haventje liggen een aantal leuke taverna’s en als je een wandelingetje maakt over de landtong waarop Ermioni ligt tref je ook aan de andere kant wederom een aardige boulevard met taverna’s en een cafeetje met een vredig en mooi uitzicht over de ruime baai.

Dag 7: Koiladhia - (ca 21 mijl)

De grote baai van Koiladhia is slechts 2 tot 3 meter diep en in de felle Griekse zon kleurt het water prachtig turkooizen. Het dorpje aan de baai wordt weinig bezocht door toeristen, de bevolking is er heel erg vriendelijk en een ware culinaire specialiteit is de octopus. Hier is ook grote kans om zeeschildpadden te zien.

Dag 8: Nafplion - (ca 18 mijl)

Kenners noemen Nafplion het mooiste stadje van Griekenland. Door de eeuwen heen is Nafplion altijd een plaats geweest met een uiterst bewogen historie. De straten zijn geplaveid met divers gekleurd marmer. Beelden en fonteinen uit diverse beschavingen vind je soms als bouwmateriaal verwerkt door "vernieuwende" opvolgende overheersers zoals Romeinen en Byzantijnen. 

Hoog boven de stad uit torent op steile granieten rotsen een complex van forten, kastelen en versterkingen, vooral uit de tijd van de Venetiaanse Kooplieden. 
Leuk uitstapje in Nafplion: de trap op naar boven om naar het kasteel te gaan om bij zonsopgang te ontbijten of tegen de avond te sunsetten. Een stadswandeling maken en je verbazen over de verschillende bouwstijlen en de enorme rijkdom aan marmer is ook een echte aanrader.  

Dag 9: Plaka Leonidhion (ca 24 mijl)

Het kleine haventje van Plaka is vanaf zee bijna onzichtbaar en ligt verborgen in het enorme meer dan 2000 meter hoge bergmasssief van de Peloponnesus. Dit alleraardigste en onbedorven stukje Griekenland ligt aan een vruchtbare vallei met citrus, olijven, vijgen en velerlei groente. Op 30 minuten rijden hangt het kleine klooster van Elonas spectaculair tegen een stijle rotswand gekleefd. Overal groeien heerlijk geurende kruiden en bloemen. Kloosterbezoek kan goed gecombineerd worden met inkopen van proviand in een van de kleine supermarktjes in Leonidhion.

Dag 10: Spetses - (ca 16 mijl)

Het groene eiland Spetses is merendeels autovrij en leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen over met gekleurde kiezelmozaïeken ingelegde paden. Rond het zeer schilderachtige Baltiza Creek worden al sinds mensenheugenis door de beste Griekse scheepsbouwers sierlijk gewelfde "caïques" gebouwd. Een scheepvaartmuseum en de heerlijke specialiteit "Vis à la Spetsiosa", een visstoofschotel met tomaten, groene paprika`s en kaas, benadrukt een oeroude innige band met de zee. Spetses leent zich uitstekend voor een dagje niet zeilen en een mooie wandeling te maken of een rondje eiland met een gehuurde mountainbike of brommer.  

Dag 11: Hydra / Dhokos (ca 10 mijl)

Omringd door hoge grijze rotswanden ligt als een adelaarsnest het schilderachtige Hydra op het gelijknamige eiland. Enorme kleurrijke en hoge kapiteinshuizen uit rijke vorige eeuwen sieren het kale landschap. Gemotoriseerd verkeer is er taboe, de pakezel het transportmiddel en boten maken vast direct aan de zonovergoten terrassen. Kunstenaars en artiesten vormen tezamen met vissers en zilversmeden een zeer eigen en karakteristieke melange. Enkele mijlen voor de kust van Hydra ligt het onbewoonde Dhokos. Een heerlijke plek voor een ankerstop om te lunchen en te zwemmen. Bij kalm weer ook een fantastische overnachtingsplek.  

Dag 12: Russian Bay (ca 14 mijl)

Vandaag hoeven we niet ver te zeilen maar wel vaak tegen de wind in. Behalve Poros-stad biedt het eiland meerdere goed beschutte ankerbaaien, onder andere Russian Bay. Hier in de mooie baai genieten we van de zon en de zee. Niet te vergeten de fantastische nachtelijke sterrenhemel.  

Dag 13: Aegina (ca 12 mijl)

Heel kenmerkend voor Aegina stad is haar uiterst levendige boulevard. Koetsiers maken voor bezoekers een ritje langs de boulevard met een schilderachtige koets. Kaiks liggen aangemeerd en verkopen heerlijk vers fruit en groente van het vasteland of sponzen van Kalimnos. En overheerlijk zijn de pistaches welke hier op dit eiland groeien en overal worden aangeboden. Vlakbij op Kaap Kolona staat de Dorische zuil, overblijfsel van de Tempel van Aphrodite.

Dag 14: Athene - Kalamaki Marina (ca 18 mijl)

Drijvende fruit en groentemarkt Aeghina stad.

Mocht je alsnog zin hebben om de Tempel van Afaia te bezoeken dan is er in de ochtend prima gelegenheid voor. Ontbijt op een terras aan de waterkant en het levendige straattafereel gadeslaan is een ander goed alternatief. Op het zeiltraject noordelijk van Aegina worden we bijna steevast begroet door scholen spelende dolfijnen.

Dag 15: Athene - Amsterdam

Zeilers die 's ochtends terugvliegen naar Amsterdam nemen afscheid van de Griekse zon en latere vertrekkers kunnen bijvoorbeeld de Plaka of Acropolis van Athene bezoeken. En zeebonken gaan nog een keer een lekker Grieks visje halen in Pireus.

Flottielje-route Griekenland
Flottielje Griekenland 15 dgn met Zeilnet weergeven op een grotere kaart
Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op