Antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Lees meer
Zonnige Zeilvakanties
2021-griekenland-zakynthos-nr-2.jpg

Voorbeeld 2-weekse zeilroute Lefkas

Flottielje zeilen Lefkas - Zakynthos - Lefkas

Hieronder staat een voorbeeldroute. Let er wel op dat de daadwerkelijke route altijd ter plaatse bepaald wordt en sterk afhankelijk is van de wind. De flottielje leiding is goed getraind en zij zullen zorgen voor een afwisselende route, waar zo veel mogelijk aan bod komt. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.   
 

Dag 1: Amsterdam – Lefkas stad

Lefkas stad ligt op ca 20 taximinuten van het vliegveld Preveza.
Je wordt verwelkomt door de flottielje leiding en de mensen van de lokale organisatie en er volgt check in aan boord. Aan de hand van een inventarislijst kun je nagaan of belangrijke zaken als zeekaarten, pilots, navigatie- en veiligheidsmiddelen aan boord zijn. De marina is goed toegerust met restaurants, koffiebars en een supermarkt voor proviandering. Het centrum van het stadje Lefkas ligt op loopafstand van de haven. Shops, taverna’s, terrasjes in een ontspannen Griekse sfeer, kortom een leuke start van een mooie zeilvakantie. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner in een gezellige taverna.

Dag 2: Lefkas - Vathi of Nidri en Vlikho baai (11 mijl)

In flottielje verband volgt na het ontbijt een briefing door de flottieljeleider over route, weer, aankomsthaven etc. Deze eerste dag is de briefing uitgebreid en worden zaken behandeld als veiligheidsmiddelen, communicatie, scheepszaken, motorzaken, aanleg manoeuvres en ankeren. 

Vathi is een van de aardigste plaatsjes van het Lefkas-gebied met een mooie omgeving en een relaxte Griekse sfeer. Behalve het plaatsje Vathi bevinden zich aan de noordzijde van het eiland Meganisi een aantal prachtige baaien en we tellen er meer dan een dozijn verschillen ankerplaatsen. Alternatief is langs Nidri varen en ankeren in Vlikho baai. Dit is een ruime baai waar iedereen lekker gelijk kan oefenen met ankeren. 

Dag 3: Vathi - Sivota (10 mijl)

Langs de zuidkust van Lefkas varen we naar het diep in een baai verstopte plaatsje Sivota. Onderweg kunnen we een ankerstop maken en heerlijk zwemmen en snorkelen in een van de vele baaitjes. In de baai zelf bevinden zich ook een paar kleine strandjes. De hellingen rond het dorp zijn begroeid met olijfbomen en de oude huizen van het dorpje liggen pittoresk aan het water.

Dag 4: Sivota - Fiskardo (Kefalonia) (12 mijl)

Ruige bergen met Mount Nero als hoogste (1600 meter) en met sparren bedekte groene valleien zijn kenmerkend voor het eiland Kefalonia. Op de noordpunt ligt het dorpje Fiskardo. Dit plaatsje is door de plaatselijke bevolking omgetoverd tot een schitterend kleurrijk geheel waarin elk pand zijn eigen typische kleur heeft. Dit met vele winkeltjes en uitstekende taverna's maken Fiskardo de moeite van een bezoek zeker waard. Het eiland heeft een aantal historische bezienswaardigheden en een deel daarvan worden genoemd in Homerus. Er wordt een uitstekende lokale wijn (Italiaanse invloed) geproduceerd. Het verkennen van de baai vanaf zee is ietwat lastig. Wat villa’s aan de noordzijde van de toegangsbaai zijn opvallend en dichterbij de nieuwe vuurtoren en oude Venitiaanse vuurtoren.

Dag 5: Fiskardo -  Agia Eufimia (Kefalonia) (13 mijl)

We zetten koers richting het midden van Kefalonia. Agia Eufimia is een klein, toeristisch havenplaatsje.  Het plaatsje heeft de naam gekregen van de gelijknamige kerk die zich hier bevindt. Het dorp is zeer geliefd omdat er een gezellige haven is en omdat diverse leuke stranden in de omgeving rond het dorp liggen. 

Dag 6: Agio Eufimia (Kefalonia) – Agio Nicolaos (Zakynthos) (25 mijl)

Vandaag staat een langere zeildag op het programma. We varen verder zuidwaarts naar het eiland Zakynthos. Het dorp Agios Nikolaos zelf is niet zo groot en ligt verspreid in de komvormige baai.  Vanuit hier vertrekken de boten naar de shipwreck beach. Aan de noordzijde van Agios Nikolaos ligt het vissershaventje. Een rustigere plek en vanaf het terras van de taverna direct aan zee heb je een schitterend overzicht op het vissershaventje en in de verte de drukte van de dagexcursies.

Dag 7: Agio Nicolaos – Zakynthos stad (12 mijl)

Aan de voet van een dicht met dennenbomen begroeide heuvel ligt Zakynthos, de hoofdstad van het eiland en eveneens de enige haven. Het eerste dat je, als je aan komt varen,  uit de verte kunt onderscheiden, is de hoge klokkentoren van de Agios Dionysios-kerk, aan de linkerkant van de stad. Deze stad, die vroeger het “Venetië van het zuiden” genoemd werd, is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Zakynthos-stad is een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten.   

Dag 8: Zakynthos stad - Keri-baai (17 mijl)  

In deze baai zijn de zeeschildpadden, meestal bij het eilandje Marathonisi. Dit eiland is een van de weinige plekken in europa waar de Caretta Caretta zeeschildpad voorkomt en eieren legt. Hier liggen we met veel ruimte voor anker bij het dorpje Keri-Beach. Het dorp is een typisch nieuw vakantieplaatsje met enkele eenvoudige restaurants en winkeltjes. Dit is ook een mooie plek om een keertje aan boord te koken en genieten van zonsondergang. In juli en augustus wordt veel aan dek geslapen onder de blote sterrenhemel, ook ’s nachts is het dan warm en het regent nooit. Een aanrader dus.

Dag 9: Keri-baai - Agios Nicolaos (30 mijl)

Zakynthos is bekend vanwege het beroemde scheepswrak in de baai van Navagio.  Omdat we langs de "Shipwreck Bay" willen varen vertrekken we vroeg in de ochtend. Het is een pittige afstand maar het is ook een prachtige ruige kust met steile krijtrotsen en mooie baaien met kristalhelder water.  Bij het wrak zijn meestal veel dagjestoeristen. Toch is het een boeiende plek en we kunnen daar kort ankeren en naar het strand gaan. Bij het noordpunt van Zakynthos varen we langs de "Blue Caves". In de middag komen we aan bij Agios Nicolaos. 

Dag 10: Agios Nicolaos - Poros Kefalonia (18 mijl)

We maken een oversteek terug naar Kefalonia waar we bij de zuidkust een ankerstop kunnen maken voor lekker zwemmen. Daarna komen aan bij het dorpje Poros. Dit dorpje is vrij klein en een oase van rust. Boven de helling ligt een restaurant met een fantastisch uitzicht en goed eten. 

Dag 11: Poros (Kefalonia) - Vathi (Ithaka) of Kioni (24 mijl)

Vathi ligt diep verscholen in de grote baai van Molo. Vathi betekent diep en dat is het dan ook in de toegangs baai tot Vathi. Het kleine stadje is levendig met veel winkeltjes en taverna's. Vathi is in haar historie getroffen door grote aardbevingen. Aan het eiland wordt de thuisbasis toegeschreven van Odysseus.  Alternatief is doorvaren naar de baai van Kioni. Dit dorpje is een regelrecht juweel. De huizen liggen als in een amphitheater tegen de steile hellingen rond de baai. De hellingen en valleien er achter zijn begroeid met olijven en cipressen. De bewoners zijn grotendeels weggetrokken en momenteel telt het dorp minder dan 200 inwoners. In Kioni liggen we in een beschutte, kleine baai met lange lijnen naar de kant en hier kun je ook prima zwemmen.

Dag 12: Kioni - Vassiliki (12 mijl)

Vassiliki is een plezierig en relaxed plaatsje. Op de kade geven bomen de nodige schaduw en overal hangen visnetten te drogen. De baai gaat door voor een van de beste plaatsen in de Middellandse Zee voor windsurfers. Bij het aanvaren van de baai moet dan ook gelet worden op stevige windvlagen vanaf de hellingen, vooral in de namiddag.  

Dag 13: Vassiliki - Kalamos (19 mijl)

Vanuit zee ziet het eiland Kalamos eruit als een gestrande walvis en is dan ook makkelijk te herkennen. Mount Vuni (Ormos Vouni) in het noordoosten is het hoogste punt met 750 meter. De lokale bevolking leeft van visserij en een klein beetje landbouw. Er is sprake van een zekere ontvolking door trek naar elders.

Dag 14: Kalamos - Lefkas stad (24 mijl)

We zeilen terug naar Lefkas. De laatste zeildag in een prachtig gebied met onderweg voldoende gelegenheid om nog een keer van boord te duiken in het heldere zeewater of een stop te maken in een baaitje onderweg. In de jachthaven meren we weer op dezelfde plek aan als waar we vertrokken zijn. Lefkas stad biedt genoeg levendig vertier met vele winkeltjes en taverna’s voor een mooie laatste avond. Voor een laatste afzakkertje kun je in de haven terecht.

Dag 15: Lefkas stad – Amsterdam

Afscheid van schip, zon en zee. Na het uitchecken misschien je laatste euro uitgeven aan wat souvenirs en vervolgens vertrek naar het nabijgelegen vliegveld Preveza. 

Flottielje-route Lefkas, Griekenland
Zeilen in Lefkas met Zeilnet weergeven op een grotere kaart
Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op