Antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus. Lees meer
Zonnige Zeilvakanties
levkas-flottielje1.jpg
Submenu Meezeilen

Zeilen in het Lefkas gebied,  2-weekse zeilroute

Zeilen in het prachtige Levkas gebied: van boord duiken in het heldere zeewater.

Bij een 1-weekse zeilreis als onderdeel van een 2-weekse route is de opstaphaven Levkas stad of Zakynthos

Dag 1: Amsterdam – Lefkas stad

Levkas stad ligt op ca 20 taximinuten van het vliegveld Preveza. Je wordt daar verwelkomt door onze schipper met een verkoelend drankje en er volgt een introductie aan boord met indeling van de slaapverblijven en uitleg gebruik van bijvoorbeeld water en elektra. Eerste bespreking van het vaarprogramma. Het centrum van het stadje Levkas ligt op loopafstand van de haven en hier zijn o.a. supermarkten om de scheepsproviand te regelen. Shops, taverna’s, terrasjes in een ontspannen Griekse sfeer, kortom een leuke start van een mooie zeilvakantie. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner in een gezellige taverna.

Dag 2: Lefkas - Vathi (11 mijl)

Vathi is een van de aardigste plaatsjes van het Lefkas-gebied met een mooie omgeving en een relaxte Griekse sfeer. Behalve het plaatsje Vathi bevinden zich aan de noordzijde van het eiland Meganisi een aantal prachtige baaien en we tellen er meer dan een dozijn verschillen ankerplaatsen. Er zijn hier enkele taverna's waaraan je ook kunt afmeren. Het merendeel van de bevolking verdient de dagelijkse feta en wijn met onderhoud aan het eiland en huis van Onassis.

Dag 4: Vathi (Meganisi) - Kioni (15 mijl)

We varen door het kanaal van Meganisi langs de zuidkust van Lefkas en steken de straat van Kefalonia over naar het eiland Ithaka. We varen naar de baai van Kioni. Dit dorpje is een regelrecht juweel. De huizen liggen als in een amphitheater tegen de steile hellingen rond de baai. De hellingen en valleien er achter zijn begroeid met olijven en cypressen. De bewoners zijn grotendeels weggetrokken en momenteel telt het dorp minder dan 200 inwoners.

Dag 5: Kioni - Vathi (Ithaka) (5 mijl)

Onze bestemming vandaag is het hoofdplaatsje Vathi, diep verscholen in de grote baai van Molo. Vathi betekent diep en dat is het dan ook in de toegangsbaai tot Vathi. Het kleine stadje is levendig met veel winkeltjes en taverna's. Vathi is in haar historie getroffen door grote aardbevingen. Aan het eiland wordt de thuisbasis toegeschreven van Odysseus. Er is in dit kader een klein archeologisch museum. De natuur op het eiland Ithaka is schitterend. Vathi is een goede plaats om een brommer te hurenen een tochtje over het eiland maken. Overal heb je prachtige uitzichten over bergen, baaien en zee.

Dag 6: Vathi (Ithaka) – Agio Nicolaos (Zakynthos) (28 mijl)

Vandaag staat een langere zeildag op het programma. We varen verder zuidwaarts naar het eiland Zakynthos. Het dorp Agios Nikolaos zelf is niet zo groot en ligt verspreid in de komvormige baai.  Vanuit hier vertrekken de boten naar de schipwreck beach. Aan de noordzijde van Agios Nikolaos ligt het vissershaventje. Een rustigere plek en vanaf het terras van de taverna direct aan zee heb je een schitterend overzicht op het vissershaventje en in de verte de drukte van de dagexcursies.

Dag 7: Agio Nicolaos – Zakynthos stad (12 mijl)

Aan de voet van een dicht met dennenbomen begroeide heuvel ligt Zakynthos, de hoofdstad van het eiland en eveneens de enige haven. Het eerste dat je, als je aan komt varen,  uit de verte kunt onderscheiden, is de hoge klokkentoren van de Agios Dionysios-kerk, aan de linkerkant van de stad. Deze stad, die vroeger het “Venetië van het zuiden” genoemd werd, is in 1953 door een zware aardbeving bijna helemaal geruïneerd. Zakynthos-stad is een moderne stad met veel gebouwen in klassieke stijl. Er zijn straten met booggewelven, kerken met imposante klokkentorens, mooie pleinen en belangrijke monumenten. 

Dag 8:  Zakynthos stad – Agio Nicolaos (Zakynthos) (12 mijl)

In de ochtend is er tijd om meer van Zakynthos te zien. Leuk is misschien om een auto te huren en op pad gaan. Of lekker rondstruinen in de stad en lekker op terras zitten. In de middag varen we terug naar Agio Nicolaos.

Dag 9: Zakynthos -  Agia Effimia (Kefalonia) (25 mijl)

We zetten koers richting het noorden en Kefalonia. Agia Eufimia is een klein, toeristisch havenplaatsje.  Het plaatsje heeft de naam gekregen van de gelijknamige kerk die zich hier bevindt. Het dorp is zeer geliefd omdat er een gezellige haven is en omdat diverse leuke stranden in de omgeving rond het dorp liggen. 

Dag 10: Agio Effimia - Fiskardo (Kefalonia) (15 mijl)

Ruige bergen met Mount Nero als hoogste (1600 meter) en met sparren bedekte groene valleien zijn kenmerkend voor het eiland Kefalonia. Op de noordpunt ligt het dorpje Fiskardo. Dit plaatsje is door de plaatselijke bevolking omgetoverd tot een schitterend kleurrijk geheel waarin elk pand zijn eigen typische kleur heeft. Dit met vele winkeltjes en uitstekende taverna's maken Fiskardo de moeite van een bezoek zeker waard. Het eiland heeft een aantal historische bezienswaardigheden en een deel daarvan worden genoemd in Homerus. Er wordt een uitstekende lokale wijn (Italiaanse invloed) geproduceerd. Het verkennen van de baai vanaf zee is ietwat lastig. Wat villa’s aan de noordzijde van de toegangsbaai zijn opvallend en dichterbij de nieuwe vuurtoren en oude Venitiaanse vuurtoren.

Dag 11: Fiskardo - Vassiliki (10 mijl)

Vassiliki is een plezierig en relaxed plaatsje. Op de kade geven bomen de nodige schaduw en overal hangen visnetten te drogen. De baai gaat door voor een van de beste plaatsen in de Middellandse Zee voor windsurfers. Bij het aanvaren van de baai moet dan ook gelet worden op stevige windvlagen vanaf de hellingen, vooral in de namiddag.

Dag 12: Vassiliki - Sivota (9 mijl)

Langs de zuidkust van Lefkas varen we naar het diep in een baai verstopte plaatsje Sivota. Onderweg kunnen we een ankerstop maken en heerlijk zwemmen en snorkelen in een van de vele baaitjes. In de baai zelf bevinden zich ook een paar kleine strandjes. De hellingen rond het dorp zijn begroeid met olijfbomen en de oude huizen van het dorpje liggen pittoresk aan het water.

Dag 13: Sivota - Kalamos (13 mijl)

Vanuit zee ziet het eiland Kalamos eruit als een gestrande walvis en is dan ook makkelijk te herkennen. Mount Vuni (Ormos Vouni) in het noordoosten is het hoogste punt met 750 meter. De lokale bevolking leeft van visserij en een klein beetje landbouw. Er is sprake van een zekere ontvolking door trek naar elders.

Dag 14: Kalamos - Lefkas stad (20 mijl)

We zeilen terug naar Lefkas. De laatste zeildag in een prachtig gebied met onderweg voldoende gelegenheid om nog een keer van boord te duiken in het heldere zeewater of een stop te maken in een baaitje onderweg. In de jachthaven meren we weer op dezelfde plek aan als waar we vertrokken zijn. Lefkas stad biedt genoeg levendig vertier met vele winkeltjes en taverna’s voor een mooie laatste avond. Voor een laatste afzakkertje kun je in de haven terecht.

Dag 15: Lefkas stad – Amsterdam

Afscheid van schip, zon en zee. Na het uitchecken misschien je laatste euro uitgeven aan wat souvenirs en vervolgens vertrek naar het nabij gelegen vliegveld Preveza.

 

 


Zeilen in Lefkas met Zeilnet weergeven op een grotere kaart
Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op