Zonnige Zeilvakanties
Wat is flottielje zeilen?

Wat is flottielje zeilen?

Flottielje zeilen is gezellig en flexibel varend vakantie vieren

Flottielje zeilen is een perfecte balans tussen zelfstandig varen en de gezelligheid en geborgenheid van het zeilen binnen een groep. Bij flottielje zeilen huur je een zeiljacht via Zeilnet en vaar jij als schipper van je eigen zeiljacht samen met een aantal andere schepen een bepaalde route.  Deze groep zeiljachten heet de flottielje. De ervaren Nederlandse flottielje begeleiding vaart op een eigen schip, ook wel moederschip of "leadboat" genoemd. Op het water is de schipper van het moederschip altijd oproepbaar via de marifoon en mobiele telefoon. Met deze geruststellende gedachte kun jij doen waar je voor gekomen bent: genieten!

De voordelen van flottielje zeilen op een rijtje:

  • flexibiliteit en vrijheid
  • hulp en tips van deskundige begeleiding
  • de mooiste vaarroutes
  • ontmoeting en gezelligheid
  • ideale gezinsvakantie

Vraag nu een offerte aan of lees verder voor meer informatie over flottielje zeilen

Onze klanten geven ons een 9.39.3


Flexibiliteit en vrijheid

Flottielje zeilen biedt alle vrijheid die je wenst. Elke ochtend is er een briefing waarin onder andere het weerbericht, de bestemming en de bijzonderheden van de dag worden doorgenomen. Na de briefing gaat ieder zijn eigen gang. Je kunt een eigen route varen of je kunt bij het moederschip in de buurt blijven.

's Avonds komen de boten weer in dezelfde baai of haven bij elkaar. Lekker biertje drinken met de andere schippers en daarna met z'n allen gezellig eten. Uiteraard is niets verplicht. Wil je liever zelf koken in de kombuis of uit eten met je eigen gezin? Doen! Het is jullie vakantie.

Flottielje zeilen met kinderen - tieners

Flottielje zeilen is fantastisch als gezinsvakantie. Vooral tijdens de schoolvakanties genieten ouders en kinderen van zon, zee en samen zijn. In de schoolvakanties zijn er veel flottielje-boten met gezinnen met kinderen-tieners. De gemiddelde leeftijd is 6 - 18 jaar.  Kinderen kun je geen groter plezier doen dan ze lekker te laten ravotten in het water met hun nieuwe vrienden en vriendinnen van de flottielje. Het azuurblauwe zeewater is uitermate geschikt voor een heerlijk verfrissende duik. Terug aan boord laat je de warme zon zijn werk doen.  Allemaal ingrediënten voor een onvergetelijke flottielje zeilvakantie!
Bij boeken al nieuwsgierig wat de samenstelling van de flottielje wordt? Neem met ons contact op! Wij informeren je graag!

Wat hebben wij genoten! De Flottielje was uitstekend georganiseerd. De Flottielje leiding was professioneel en had de juiste balans tussen begeleiden en vrij laten.
We hebben prachtige plekken gezien en heerlijk gezeild. Een absolute aanrader! Ook voor kinderen.

Vaarroute, zeilgebieden en flottielje data

De afstanden die bij flottielje zeilen gevaren worden zijn afhankelijk van het vaargebied. Gemiddeld wordt er ongeveer tussen 2 en 5 uur per dag gezeild. Zo is er meestal voldoende tijd om even in een baai voor anker te gaan voor een eventuele lunch of een duik in het heerlijke water.

Zeilnet organiseert flottieljes in Griekenland, Kroatië, Italië en Turkije

Flottielje zeilen Griekenland vanuit Athene, Lefkas en Corfu
Griekenland is al jarenlang dè flottielje bestemming en is een waar paradijs voor zeilers. Flottielje zeilen in Griekenland is een enorm leuke manier om je vakantie door te brengen. Goede zeilwind en schilderachtige, kleine haventjes. Verken de Griekse eilanden en ga voor anker in één van de schitterende baaien. Of eindig na een dag zeilen in een lokaal restaurantje voor een heerlijk Grieks maaltijd en beleef het ultieme gevoel van een ontspannen zeilvakantie. Flottielje in Griekenland is voor zowel de ervaren als de wat minder ervaren zeiler en voor gezinnen een favoriete zeilvakantiebestemming.

Flottielje zeilen Kroatië
Vaar in een adembenemend mooie flottielje zeilreis langs de kust van de parel van de Balkan. De kust van Kroatië is een van de meest gevarieerde in Europa. De zeiltocht wisselt de stilte van indrukwekkende bergen en rotsen af met de ontelbare idyllische vissersdorpen en het bruisende leven van de kustplaatsen. Kroatië is door die verscheidenheid een favoriet vakantieland van zeilers, cultuur- en natuurliefhebbers.

Flottielje zeilen Italië 
Flottielje zeilen in Italië is genieten van natuur, cultuur, historie, goede wind en de beroemde Italiaanse keuken. Voor mensen die van eten houden is Italië een droombestemming. Beleef de wereld van de "cucina italiana"! Pasta, pizza en gelato.  Hier drink je ‘s morgens de echte cappuccino en zeil je overdag naar baaien met kristal helder water en historische steden vol cultuur.

Flottielje zeilen Turkije
Heerlijk zeilen in Turkije is een uitstekende manier om compleet tot rust te komen. Genieten van de vrijheid, het heerlijke klimaat en natuurlijk het prachtige land waar je langs vaart. De zuidkust van Turkije is bezaaid met lagunes, inhammetjes, baaien en strandjes. Een schitterend vaargebied voor de avontuurlijke zeiler. En meer dan 300 dagen zon per jaar garanderen een heerlijk warme zeilvakantie.

Alle flottieljedata  Vragen? Neem gerust contact op met ons

Veel gestelde vragen over flottielje zeilen in de Middellandse Zee

Hoeveel zeilervaring heb je nodig voor flottielje zeilen?

Wil je een zeiljacht huren, (dus ook in flottielje verband) dan is ervaring als schipper noodzakelijk. Vanzelfsprekend moet je onder alle omstandigheden alle handelingen op een zeiljacht samen met je bemanning kunnen uitvoeren..
Je moet zelfstandig kunnen afvaren, aanleggen, ankeren en navigeren.
Schippers met ruime IJsselmeer- en/of Noordzee-ervaring kunnen in de regel zelfstandig varen in Griekenland, Kroatië, Italië en Turkije.

Als je twijfelt of je voldoende zeilervaring hebt, neem dan contact met ons opContact om te overleggen.

Wat doe ik als ik geen zeilervaring heb of niet genoeg zeilervaring?

Er zijn verschillende mogelijkheden

  • Meezeilen op het moederschip van de flottielje. 
  • Je huurt zelf een schip en huurt er een schipper bij.

Voor meer informatie hierover zie Meezeilen – Zeilvakantie met schipper

Wanneer is een vaarbewijs nodig?

Voor de meeste schepen heb je in Nederland geen vaarbewijs nodig. Echter, zodra de boot (op de motor), sneller kan varen dan 20 km/uur of langer is dan 15 meter moet je in het bezit  zijn van een vaarbewijs. 

In het buitenland denken ze hier wel anders over. Daar willen ze wel een vaarbewijs zien. Ook is het schip kleiner dan 15 meter.
Waar ICC op staat = International Certificate of Competence  

Het ICC wordt in Nederland afgegeven door CBR en is geïntegreerd met het Klein Vaarbewijs.
Het geïntegreerde document kent twee versies, afhankelijk van het geldende vaargebied:

  • Het Klein Vaarbewijs I  is tevens een ICC Inland waters
  • Het Klein Vaarbewijs II  is tevens een ICC Inland + Coastal waters

In Kroatië, Italië, Griekenland en Caribbean  is bij de meeste verhuurders vaarbewijs 1 voldoende.
Er zijn echter verhuurders die vaarbewijs 2 (coastal water) willen zien.
In Spanien en Turkije is vaarbewijs 2 noodzakelijk.
Heb je alleen vaarbewijs 1 en wil je een boot huren, neem dan contact met ons op om te overleggen.

Sinds 1 januari 2010 ontvang je het ICC automatisch bij het behalen van je Klein Vaarbewijs 2 op één pas. Heb je een Klein Vaarbewijs of TKN dat is afgegeven voor die datum dan kun je bij CBR deze omzetten naar een nieuw model met "geïntegreerd ICC".

Voor meer informatie zie: cbr.nl

Het behalen van het Vaarbewijs kan door zelfstudie of online cursussen. Verschillende zeilscholen bieden de mogelijkhed om een vaarbewijscursus te volgen. 

Voor meer informatie over vaarbewijs en marifonie halen zie: Vaarbewijzen.nl

Wanneer is een marifoon certificaat nodig?

In Kroatië willen de meeste verhuurder marifooncertificaat zien.. Na het examen kan het een maand duren om het certificaat te ontvangen. Begin hiermee dus op tijd. Ter informatie: Het hoeft niet de schipper de zijn die het marifooncertificaat haalt. Als maar iemand aan boord het bewijs kan laten zien. 

Hoeveel schepen zitten er in een flottielje?

Om de groepen niet te groot te maken hanteren we een maximum van 10 schepen.

Ben ik verplicht altijd de route van de flottielje te volgen?

Flottielje zeilen biedt alle vrijheid die je wenst. Elke ochtend is er een briefing waarin onder andere het weerbericht, de bestemming en de bijzonderheden van de dag worden doorgenomen. Na de briefing gaat ieder zijn eigen gang. Je kunt een eigen route varen of je kunt bij het moederschip in de buurt blijven. De eerste briefing is op zondag ochtend. 

Scheepsoverdracht – Hoe laat is inchecken en uitchecken?

Aan het begin van de reis wordt het schip aan je overgedragen en aan het einde weer door de schipper terug overgedragen aan de jachtorganisatie. Bijbehorende papieren worden daarbij ondertekend evenals de borg overgedragen.

Officieel kun je op de dag van aankomst vanaf 17.00 uur inschepen. Ben je al eerder op de plaats van bestemming is het soms (in het hoogseizoen zoals in juli/augustus minder vaak) mogelijk om eerder aan boord te komen. Het beste is om bij de base manager bij aankomst te checken of het schip klaar is. Alle schepen worden op een wisseldag gecheckt door de technische staf en schoongemaakt door de schoonmaakploeg.

Aan het eind van de huurperiode kom je op vrijdagmiddag (dag voor afstap dag) voor 18.00 uur terug in de jachthaven, waarna het jacht wordt uitgecheckt. Je verlaat het jacht dan op zaterdag uiterlijk om 9.00 uur.

Uit eten of aan boord eten?

's Avonds komen de boten weer in dezelfde baai of haven bij elkaar. Lekker biertje drinken met de andere schippers en daarna met z'n allen gezellig eten. Uiteraard is niets verplicht. Wil je liever zelf koken in de kombuis of uit eten met je eigen gezin? Doen! Het is jullie vakantie. De schepen zijn  uitgerust met een elektrische koelkast en een volledig ingerichte kombuis (keuken).

Wat is een optie nemen?

Wanneer je nog even na wilt denken of moet overleggen voor je een zeilreis of een zeiljacht vast legt, kun je een optie nemen. Het nemen van een optie is een gratis service, die de mogelijkheid biedt voor een beperkte tijd een zeilreis of een zeiljacht vrijblijvend te reserveren.  Gedurende de optie periode (vaak 3-6 dagen)  reserveert Zeilnet vrijblijvend het zeiljacht. Voordeel hiervan is dat je in deze periode rustig na kunt denken zonder dat het zeiljacht door iemand anders geboekt kan worden.
Als je de optie niet binnen de gestelde termijn bevestigt, wordt deze automatisch geannuleerd.

Wat is er allemaal aan boord van het jacht of moet ik zelf nog iets meenemen?

De schepen zijn volledig uitgerust met alles wat je nodig heeft om het schip te kunnen zeilen. Kaarten, pilots en reddingsvesten zijn aanwezig. Ook serviesgoed, bestek en overig keukengerei is voorzien.
De bedlinnen zijn ook inclusief. Uitzondering is in Italië waar je bij sommige verhuurders bedlinnen apart moet bestellen. Je dient alleen je persoonlijke spullen mee te nemen. Na boeking ontvang je van ons een uitgebreide informatiebrief met tips over alles wat handig is om mee te nemen aan boord.

Is een zeilvakantie ook leuk voor kinderen?

Een flottielje vakantie is fantastisch voor kinderen en tieners. Vooral in de schoolvakanties zijn er altijd veel gezinnen met kinderen. Ook de routes zijn in deze periode afgestemd op gezinnen, de dag afstanden zijn wat korter en hierdoor is er extra veel tijd om lekker te zwemmen en te snorkelen in de mooie baaien.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mee op een zeilvakantie?

Er is geen beperking aan de leeftijd. Al vanaf baby leeftijd kunnen kinderen veilig en verantwoord mee op zeilvakantie. Zolang kinderen nog niet kunnen zwemmen is een goed kinderzwemvest wel aanbevolen. Vaak zijn deze ter plaatse beschikbaar, soms tegen een kleine vergoeding.

Wat is een bimini?

Een bimini is een zonnetent die permanent geplaatst is over de kuip van het schip. Deze kan ook tijdens het zeilen blijven staan zodat je altijd in de schaduw kunt zitten. Een bimini kan ook worden ingeklapt.

Hebben alle jachten een dinghy en een buitenboordmotor?

Alle jachten hebben wel een dinghy (rubberboot) maar de buitenboordmotor voor de dinghy moet je vaak apart huren. De kosten daarvoor ligt tussen 50-100 euro per week afhankelijk van de verhuurder.

Hoe lang is een huurperiode

De jachten worden in de regel per week verhuurd van zaterdag tot zaterdag. Uitzondering hierop is het Caribisch Gebied waar iedere dag verhuur mogelijk is. Aan het begin van de huurperiode kun je vanaf 17.00 uur over je gehuurde jacht beschikken.

Aan het eind van de huurperiode kom je op vrijdagmiddag (dag voor afstap dag) voor 18.00 uur terug in de jachthaven, waarna het jacht wordt uitgecheckt. Je verlaat het jacht dan op zaterdag uiterlijk om 9.00 uur. Afwijkende data en tijden zijn in overleg mogelijk.

Wat is een Transitlog?

In Turkije en Kroatië is door een aantal verhuurders een transitlog verplicht gesteld. Het transitlog is een chartervergunning (scheepspapieren) die wordt afgegeven door de lokale autoriteiten. De kosten hiervoor verschillen per verhuurder. In Griekenland en in Italië is een transitlog niet verplicht.

En wat moet ik nog meer weten?

Bij boeking wordt een informatiepakket opgestuurd met allerlei reisadviezen over bagage, kledingadvies en waar verder aan te denken.

Wanneer moet ik boeken?

Als je NIET flexibel kunt zijn met je vakantieplanning, raden we aan om vroeg te boeken. Voor diverse vertrekdata is de belangstelling groot en die zijn dan ook snel volgeboekt. 
En op = op!

En last but not least.

Zeilnet flottielje zeilvakanties zijn vooral ook super gezellig.

 Vragen? Neem gerust contact op met ons of vraag nu een offerte aan. voor een geweldige Zeilnet zeilvakantie

Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op