Zonnige Zeilvakanties
" media="(min-width: 768px)"> " media="(max-width: 767px)"> zeilen1.jpg" width="1180" height="245" class="scale-with-grid" alt="15 dagen zeilen Split Sukosan" fetchpriority="high"/>

Kroatië 15 dagen Split - Sukosan - Split

Voorbeeld van een zeilreis (190 mijl). Sukosan ligt 6 km zuid van Zadar

Dag 1: Amsterdam – Split

Na aankomst per vliegtuig of per auto word je in de moderne marina van Split of het nabij gelegen Kastela door de schipper aan boord ontvangen. Split, de hoofdstad van Dalmatië, is een bruisende mediterrane metropool. Geniet van het oude stadsgedeelte met zijn smalle straatjes of bezoek de enorme markt. Ontdek de geheimen van het 1700 jaar oude paleis van keizer Diokletianus.

Dag 2: Split – Trogir

We verlaten de haven en zetten koers naar Trogir, eén van de schilderachtigste plaatsjes van Dalmatië. Het is beroemd vanwege zijn oude binnenstad, ontstaan onder Grieks, Romeins en Turks bestuur. Op grond van de ontelbare monumenten uit alle tijdperken wordt Trogir ook wel “museumstad” genoemd. Het is gewoonweg een belevenis om door de nauwe steegjes te wandelen en de enorme muren, de schuttorens, kerken en fresco’s te bezichtigen of hier en daar een blik te werpen op oude binnenplaatsen. Vele gezellige cafeetjes en tavernen nodigen uit tot een aangename verpozing.

Dag 3: Trogir – Primosten

Primosten, is gelegen op een schiereiland, ongeveer 18 mijl ten noorden van Trogir. In de 16de eeuw werd dit eilandje door een kunstmatige dam met het vasteland verbonden. De plaatsnaam herinnert daaraan " primosten" betekent “over de brug”. De atmosfeer die deze oude stad uitstraalt is uniek, al van ver zijn de felrode daken van de huizen te zien. Erg leuk is een wandeling maken rond het eiland. Rond het mooie kerkplein bevinden zich verschillende café’s, waar je zeker eens “Babic”een heerlijk wijntje moet proberen.

Dag 4: Primosten – Prvic

Het eiland Prvic heeft een oppervlakte van 2,3 vierkante kilometer en ligt vlak voor het vasteland. De twee hoofdplaatsen Luka en Sepurine zijn door een wandelweg (1 km) met elkaar verbonden en er zijn bijna geen auto’s. Op de hellingen groeien olijfbomen en er wordt wijn verbouwd. Een mooie plek om een wandeling te maken of heerlijk te gaan zwemmen.

Dag 5: Prvic – Murter

Vandaag een traject van circa 16 mijl naar het eiland Murter dat tot de eilanden van Sibenik behoort. Het centrum van Murter wordt gevormd door het grote marktplein en het ligt aan een ruime baai,. Bij Murter Betina en Slanica zijn mooie zandstranden en in de omgeving worden allerlei vormen van watersport beoefend.

Dag 6: Murter – Kornati National Park - Zut

Het eiland Zut behoort tot de Kornati eilandengroep, bestaande uit 130 kleinere en grotere eilanden, grotendeels onbewoond. Het grootste deel van deze archipel is uitgeroepen tot Nationaal park en er zijn ontelbare beschutte baaien. Op Zut bevindt zich ook een moderne marina met alle voorzieningen. Maar overnachten voor anker in een baai met glashelder water kan ook.

Dag 7: Zut – Telascica

Vandaag staat een kleine zeiltocht van 5 mijl op het programma. We varen naar het zuid-oostelijke deel van het eiland Dugi Otok (het “lange eiland”) waar zich een prachtige natuurlijke baai bevindt. De diep uitgesleten baai van Telascica is 10 km lang en tussen 1200 en 1800 meter breed en biedt goede beschutting aan schepen. De baai behoort bij het Nationale Park der Kornati en parkwachters zullen langs komen om toegangsgeld te innen. We gaan hier voor anker en genieten van zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water.

Dag 8: Telascica – Zadar / Sukosan

We laten de Kornati eilanden achter ons en zetten koers naar het vasteland naar Zadar of de jachthaven van Sukosan. Onderweg passeren we de brug die de eilanden Ugljan en Pasman verbindt. De meeste schepen kunnen onder deze brug door; de doorvaarthoogte is circa 16,5 meter. In deze smalle doorgang kan een behoorlijke stroom staan. Zadar, de voormalige hoofdstad van Dalmatië ligt op een schiereiland en wordt omringd door 2 kades (riva’s). De autovrije hoofdstraat, de “Kalelarga” met boetiekjes en café’s is de levensader van de stad. Links en rechts vind je schilderachtige steegjes en prachtige historische gebouwen zoals de kathedraal Sveta Stosija en de ronde kerk Sveti Donat.

Dag 9: Zadar / Sukosan – Biograd

Varend langs de kust komen we na 14 mijl aan in Biograd. Dit oude kustplaatsje ligt op een schiereiland temidden van diep uitgesneden baaien. Biograd werd gesticht in de 11de eeuw en was lange tijd de kroningsstad van Kroatische koningen. Vandaag de dag is Biograd een populaire badplaats aan de Dalmatische kust en liggen er mooie zandstranden in de directe omgeving.

Dag 10: Biograd – Kaprije

Vanaf Biograd varen we terug richting de eilandenwereld. Ons doel van vandaag is het eiland Kaprije met het gelijknamige dorp. Onderweg is er volop gelegenheid om een ankerstop te maken voor een duik in het glasheldere water of voor een lekkere lunchsalade. Kaprije behoort tot de grootste eilanden voor de kust van Sibenik en vanaf de heuvels bij het stadje heb je een mooi uitzicht op de andere eilanden.

Dag 11: Kaprije – Skradin

Een boeiende tocht naar de watervallen in de rivier de Krka. We varen langs de drukke stad Sibenik de rivier op die door een soort canyon loopt. Door de wervelende wind is het nauwelijks mogelijk om te zeilen dus motoren we. Na zo’n twee uur op de rivier komen we aan in de marina van Skradin. Totale afstand 18 mijl. Verder varen kan niet, omdat hier het nationale park begint met de beroemende Krka watervallen. Afhankelijk van de tijd kan men ’s middags of de volgende morgen met een taxibootje naar het Nationale Park Krka. Een wandeling langs de watervallen is zeker de moeite waard.

Dag 12: Skradin – Zlarin

We zakken de rivier weer af en gaan naar Zlarin, een eiland dat bekend is om z’n bloedkoraal. Onderweg passeren we een meer waar zout en zoet water elkaar tegenkomt. Het zoute water zit dieper en is warm, de bovenlaag is zoet rivierwater en koud. Leuk om even in te zwemmen. Zlarin ligt in een schitterend landschap. Het wordt niet voor niets ook wel het “gouden eiland” genoemd.

Dag 13: Zlarin – Rogoznica

We zetten wederom koers richting het zuiden en varen naar de beschutte baai van Rogoznica. Het schilderachtige vissersdorpje ligt net zoals Primosten op een eiland dat door een dam met het vasteland verbonden is.

Dag 14: Rogoznica – Split

Op deze laatste zeildag naar Split nog even voor de kust het anker uitgooien voor een duik in het azuurblauwe water. En ’s avonds natuurlijk nog eens lekker nagenieten op een terrasje.

Dag 15: Split – Amsterdam

Ontscheping en afscheid nemen van de schipper en dan de terugreis naar Amsterdam.

Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op