Zonnige Zeilvakanties
Veelgestelde Vragen Flottielje/Zeiljacht

Veel gestelde vragen over Flottielje zeilen & Bareboat zeilen

Antwoorden op vragen over Flottielje zeilen & Bareboat zeilen

Staat je vraag er niet bij, of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Wat is Flottielje zeilen?

Flottielje zeilen is een perfecte balans tussen zelfstandig varen en de gezelligheid en geborgenheid van het zeilen binnen een groep. Bij flottielje zeilen huur je een zeiljacht via Zeilnet en vaar jij als schipper van je eigen zeiljacht samen met een aantal andere schepen een bepaalde route.  Deze groep zeiljachten heet de flottielje. De ervaren Nederlandse flottielje begeleiding vaart op een eigen schip, ook wel moederschip of "leadboat" genoemd. Op het water is de schipper van het moederschip altijd oproepbaar via de marifoon en mobiele telefoon. Met deze geruststellende gedachte kun jij doen waar je voor gekomen bent: genieten!


Wat is Bareboat zeilen?

Een zeilvakantie voor de ervaren zeiler. Heb je zeilervaring en wil je graag op eigen gelegenheid een vaargebied verkennen? Dit noemen we Bareboat zeilen.  Om een zeiljacht te kunnen huren, vragen wij voldoende ervaring als schipper. Je moet zelfstandig kunnen afvaren, aanleggen, ankeren en navigeren.

Buiten de nodige ervaring als schipper op een kajuit zeiljacht op ruim binnenwater in Nederland wordt er meer van je verwacht op het gebied van navigatie, ankertechnieken en routeplanning.


Beschik ik wel over voldoende zeilervaring voor een zeilvakantie?

Dit is een vraag die vaak wordt gesteld.
Wil je een zeiljacht huren, (dus ook in flottielje verband) dan is ervaring als schipper noodzakelijk. Vanzelfsprekend moet je onder alle omstandigheden alle handelingen op een zeiljacht samen met je bemanning kunnen uitvoeren.

Je moet zelfstandig kunnen afvaren, aanleggen, ankeren en navigeren.
Schippers met ruime IJsselmeer- en/of Noordzee-ervaring kunnen in de regel zelfstandig varen in Griekenland, Kroatië, Italië en Turkije.
Als je twijfelt of je voldoende zeilervaring hebt, neem dan contact met ons op om te overleggen.


Wel of geen vaarbewijs nodig?

Voor het zeilen in Italië en Kroatië is vaak een internationaal vaarbewijs (ICC Coastal Waters) vereist. In Griekenland, Turkije en het Caribisch gebied wordt daar niet altijd naar gevraagd.
Sinds 1 januari 2010 ontvang je het ICC automatisch bij het behalen van je Klein Vaarbewijs 2 op één pas. Heb je een Klein Vaarbewijs of TKN dat is afgegeven voor die datum dan kun je bij VAMEX deze omzetten naar een nieuw model met "geïntegreerd ICC" (kijk op www.vamex.nl voor extra informatie en het aanvraagformulier).

In de meeste gebieden is er per boot minimaal één vaarbewijs noodzakelijk. Aangezien er in Nederland geen officieel vaarbewijs voor kajuitzeiljachten bestaat, behalve voor schepen die sneller kunnen dan 20 km/u of langer zijn dan 15 meter, vragen ze in diverse buitenlandse landen toch om een vaarbewijs. De meeste charters vragen een vaarbewijs bij het inchecken.


Basiscertificaat Marifonie

In principe is een basiscertificaat marifonie in Kroatië noodzakelijk. Bel of mail voor nadere informatie. kijk ook op: www.vamex.nl/Marifonie.aspx


Hoeveel schepen zitten er in een flottielje?

Om de groepen niet te groot te maken hanteren we een maximum van 10 schepen.


Ben ik verplicht altijd de route van de flottielje te volgen?

Flottielje zeilen biedt alle vrijheid die je wenst. Elke ochtend is er een briefing waarin onder andere het weerbericht, de bestemming en de bijzonderheden van de dag worden doorgenomen. Na de briefing gaat ieder zijn eigen gang. Je kunt een eigen route varen of je kunt bij het moederschip in de buurt blijven.


Uit eten of aan boord eten?

's Avonds komen de boten weer in dezelfde baai of haven bij elkaar. Lekker biertje drinken met de andere schippers en daarna met z'n allen gezellig eten. Uiteraard is niets verplicht. Wil je liever zelf koken in de kombuis of uit eten met je eigen gezin? Doen! Het is jullie vakantie. De schepen zijn  uitgerust met een electrische koelkast en een volledig ingericht kombuis (keuken).


Wat is een optie nemen?

Wanneer je nog even na wilt denken of moet overleggen voor je een zeilreis of een zeiljacht vast legt, kun je een optie nemen. Het nemen van een optie is een gratis service, die de mogelijkheid biedt voor een beperkte tijd een zeilreis of een zeiljacht vrijblijvend te reserveren.  Gedurende de optie periode (vaak 5-7 dagen)  reserveert Zeilnet vrijblijvend de zeilreis of het zeiljacht. Voordeel hiervan is dat je in deze periode rustig na kunt denken zonder dat de zeilreis of het zeiljacht door iemand anders geboekt kan worden.
Als je de optie niet binnen de gestelde termijn bevestigt, wordt deze automatisch geannuleerd.


Scheepsoverdracht – Hoe laat is inchecken en uitchecken?

Aan het begin van de reis wordt het schip aan je overgedragen en aan het einde weer door de schipper terug overgedragen aan de jachtorganisatie. Bijbehorende papieren worden daarbij ondertekend alsmede de borg overgedragen.

Officieel kun je op de dag van aankomst vanaf 17.00 uur inschepen. Ben je al eerder op de plaats van bestemming is het soms (in het hoogseizoen zoals in juli/augustus minder vaak) mogelijk om eerder aan boord te komen. Het beste is om bij de base manager bij aankomst te checken of het schip klaar is. Alle schepen worden op een wisseldag gecheckt door de technische staf en schoongemaakt door de schoonmaakploeg.

Aan het eind van de huurperiode kom je op vrijdagmiddag (dag voor afstapdag) voor 18.00 uur terug in de jachthaven, waarna het jacht wordt uitgecheckt. Je verlaat het jacht dan op zaterdag uiterlijk om 9.00 uur.


Wat is er allemaal aan boord van het jacht en moet ik zelf nog iets meenemen?

De schepen zijn volledig uitgerust met alles wat je nodig heeft om het schip te kunnen zeilen. Kaarten, pilots en reddingsvesten zijn aanwezig. Ook serviesgoed, bestek en overig keukengerei is voorzien. Je dient alleen je persoonlijke spullen mee te nemen. Na boeking ontvang je van ons een uitgebreide informatiebrief met tips over alles wat handig is om mee te nemen aan boord.


Is een zeilvakantie ook leuk voor kinderen?

Een flottielje vakantie is fantastisch voor kinderen. Vooral in de schoolvakanties zijn er altijd veel gezinnen met kinderen. Ook de routes zijn in deze periode afgestemd op gezinnen, de dagafstanden zijn wat korter en hierdoor is er extra veel tijd om lekker te zwemmen en te snorkelen in de mooie baaien.


Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mee op zeilvakantie?

Er is geen beperking aan de leeftijd. Al vanaf baby leeftijd kunnen kinderen veilig en verantwoord mee op zeilvakantie. Zolang kinderen nog niet kunnen zwemmen is een goed kinderzwemvest wel aanbevolen. Vaak zijn deze ter plaatse beschikbaar, soms tegen een kleine vergoeding.


Wat is een 'bimini'?

Een bimini is een zonnetent die permanent geplaatst is over de kuip van het schip. Deze kan ook tijdens het zeilen blijven staan zodat je altijd in de schaduw kunt zitten. Een bimini kan ook worden ingeklapt.Een bimini is een zonnetent die permanent geplaatst is over de kuip van het schip. Deze kan ook tijdens het zeilen blijven staan zodat u altijd in de schaduw kunt zitten. Een bimini kan ook worden ingeklapt.


Huurperiode

De jachten worden in de regel per week verhuurd van zaterdag tot zaterdag. Uitzondering hierop is het Caribisch Gebied waar iedere dag verhuur mogelijk is. Aan het begin van de huurperiode kun je vanaf 17.00 uur over je gehuurde jacht beschikken.

Aan het eind van de huurperiode kom je op vrijdagmiddag (dag voor afstapdag) voor 18.00 uur terug in de jachthaven, waarna het jacht wordt uitgecheckt. Je verlaat het jacht dan op zaterdag uiterlijk om 9.00 uur. Afwijkende data en tijden zijn in overleg mogelijk.


Wat is Transitlog?

In Turkije en Kroatië is door een aantal verhuurders een transitlog verplicht gesteld. Het transitlog is een chartervergunning (scheepspapieren) die wordt afgegeven door de lokale autoriteiten. De kosten hiervoor verschillen per verhuurder. In Griekenland, Italië en het Caraïbisch Gebied is een transitlog niet verplicht.

Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op