Zonnige Zeilvakanties
italie4.jpg

2-weekse zeilroute Salerno

Voorbeeldroute flottielje zeilen in Italië

2 weken flottielje zeilen in Italië vanuit Salerno
Vaarroute Salerno – Cilento kust - Tropea, Italië

Deze flottielje zeilvakantie vertrekt vanuit Salerno en voert langs de Italiaanse westkust zo'n 50 kilometer onder Napels. Het vaargebied is ideaal voor flottielje zeilen.

Tijdens flottielje zeilen vanuit Salerno wissel je af tussen kleine dorpjes, rustieke baaien en levendige steden. In de zomermaanden is het weer over het algemeen stabiel en lekker zonnig. Gemiddeld is de wind tussen de 3-5 Beaufort en is de zee rustig.

De afstanden variëren van 10 tot 30 mijl. (met een uitzondering van één keer 72 mijl) Onderweg heb je voldoende tijd om te ankeren en te genieten van een verfrissende duik in helder blauw water, een lunch en de omgeving.De regio is onderdeel van het Mens en Biosfeer (MAB)-programma van UNESCO, met diverse cultuur- en natuurhistorische bezienswaardigheden.

Benieuwd naar onze tarieven? Vraag nu een offerte aan 

Flottieljeleiding
De flottieljeleiding (deels Engelstalig, deels Nederlandstalig) is zeer ervaren en bekend met de regio. Zij kunnen je adviseren over alle beste ankerplaatsen, havens, vissersdorpen en restaurants en kennen natuurlijk de leukste plekjes  die het gebied te bieden heeft.

De twee-weekse reis gaat na de eerste week Costa Silento door naar de Aeolian eilanden, met onder andere de actieve vulkaan Stromboli, en uiteindelijk Tropea.

Géén vaarbewijs nodig:
Voor deze flottielje is géén vaarbewijs nodig bij een zeiljacht kleiner dan 15 meter. 
Je hebt wel zeilervaring nodig. Je moet zelfstandig kunnen afvaren, aanleggen, ankeren en navigeren.

Vliegen en transfer:
Het makkelijkste om de stad Salerno te bereiken is met het vliegtuig naar Napels. Met bijvoorbeeld KLM of Al Italia is het mogelijk om een (open jaw) ticket te boeken. (De luchthaven van aankomst is niet de luchthaven van vertrek.) Dat betekent dat je op Napels heen vliegt en van Lamezia Terme vliegveld terugvliegt. (Zonder dat je eerst terug hoef te vliegen naar/via Napels.) Deze vluchten zijn vaak via Rome of Milaan.

Voorbeeld: 
22/7 Amsterdam – Napels en op 5/8 van Lamezia Terme vliegveld naar Amsterdam. 
(via Rome of Milaan)

Transfer van Napels naar Salerno kost 100 euro one-way voor 4 personen + 5 euro extra per persoon in een minibus voor 8, 12 of 16 personen. 

Transfer van Tropea naar Lamezia Terme vliegveld kost 70 euro voor 4 personen + 10 euro extra per persoon. (Transfer voor 8 pers kost 110 euro)

Auto:
De afstand van Utrecht naar Salerno is 1850 km en duurt ca 18 uur.
Parkeren in Salerno is mogelijk. Kosten 10 euro per dag.

Dag 1: Salerno

Aankomst in de haven, inschepen. Deze dag verblijven we in Salerno. Bij aankomst van de groep wordt er een welkomst borrel georganiseerd en ‘s avonds kun je  eten in het gezellige centrum van Salerno. Na het diner is er de mogelijkheid om de avond verder door te brengen in één van de vele bars of pubs.

Dag 2: Salerno - Acciaroli (32 mijl)

We zeilen vandaag naar het zuiden richting Acciaroli. Onderweg stoppen we voor een relaxte lunch in Punta Licosa (25 mijl) of Ogliastor (27 mijl). Acciaroli is een van de mooiste dorpjes in het gebied.

Dag 3: Acciaroli - Palinuro (15 mijl)

De zeiltocht gaat verder naar het prachtige Palinuro. Met een overnachting in de schitterende Buondormire Bay, één van de mooiste baaien in de zuid Tyrreense Zee. Deze plek is alleen per boot bereikbaar. Helder water, ontspannen sfeer en betoverend landschap. Wat kan een mens nog meer wensen.

Dag 4: Palinuro - Scario (12 mijl)

’s Ochtends doen we rustig aan en vertrekken we pas in de middag richting Scario.
Scario is een schilderachtig klein dorp aan de baai van Policastro.

Dag 5: Scario - Sapri (6 mijl)

Een korte afstand, dus alle tijd om de heerlijke zandstranden eens te bezoeken. Sapri is de hoofdstad van de kust van Cilento.

Dag 6: Sapri – Infreschi Bay (11 mijl)

Vandaag zeilen we naar Acquafredda waar we zullen lunchen. In de middag zeilen we verder in de Golf van Policastro naar Infreschi Bay. De baai waarin we afmeren is wonderschoon en hier mag je alleen aan de boei liggen.

Dag 7: Infreschi Bay - Marina di Camerota (4 mijl)

Vandaag een rustige zeildag en we verblijven ’s ochtends in de Infreschi Bay. In de middag gaat de zeiltocht verder naar de haven van Camerota, waar we ’s avonds zullen verblijven.

Dag 8: Camerota - Stromboli (72 mijl)

Het eiland Stromboli ligt flink wat zuidelijker en we maken er dus een lekkere langere zeildag van. Aankomst in de avonduren in Stromboli, een indrukwekkend eiland (1.000 m hoog) met een nog actieve vulkaan. Bij donker kunnen er vanaf de noordkant van het eiland uitbarstingen van de vulkaan te zien zijn. Het is zeker een aanrader om over dit eiland een wandeling te maken.

Dag 9: Stromboli - Panarea (13 mijl)

Zeilen van Stromboli naar Panarea met een ankerstop mogelijk in Lisca Bianca of in Baia Milazzese. Panarea is het meest exclusieve eiland van de Aeolian eilanden.

Dag 10: Panarea - Lipari (12 mijl)

Lipari is het hoofd eiland van dit archipel.  We overnachten in de jachthaven van Pignataro

Dag 11: Lipari-Vulcano-(baia di Levante/4 mijl)

Je kunt het eiland bezoeken, en dan bijvoorbeeld de vulkaan beklimmen en zwemmen in het zwavelmeer.

Dag 12: Vulcano - Salina (14 mijl)

Een zeiltocht rondom de eilanden. In de beroemde Pollara baai hebben we een lunchstop. Na de lunchstop zeilen we naar de jachthaven van Salina.

Dag 13: Salina - Stromboli (23 mijl)

Deze dag varen we terug naar Stromboli. Ook hier kun je, onder verplichte begeleiding van een gids, de vulkaan beklimmen en de uitbarstingen bekijken. Stromboli maakt evenals met Panarea, Lipari, Vulcano, en Salina deel uit van de Eolische eilanden.

Dag 14: Stromboli naar Tropea (32 mijl)

Helaas zit de flottielje tocht er weer op. We varen naar de haven van Tropea.

Dag 15: Tropea – Lamezia Terme Airport - A'dam

In de ochtend vindt ontscheping plaats en nemen we afscheid van de flottieljechipper, het Italiaanse zonnetje en gaat de terugreis naar huis beginnen. Je kunt het vliegtuig naar huis nemen vanaf het Lamezia Terme Airport. Hopelijk tot volgend jaar op een van onze andere Zonnige Zeilvakanties.