Zonnige Zeilvakanties
italie4.jpg

2-weekse zeilroute Salerno - Amalfi kust - Capri - Pontijnse eilanden

Voorbeeldroute flottielje zeilen in Italië

2 weken flottielje zeilen in Italië vanuit Salerno
21/7 - 4/8
Vaarroute Salerno – Amalfi kust - Capri - Pontijnse eilanden

Deze flottielje zeilvakantie vertrekt vanuit Salerno en voert langs de Amalfi kust naar Capri. Aan de kust van Campanië in Italië liggen de schitterende Pontijnse eilanden.  De eilandengroep ligt dicht bij het eiland Ischia, en bestaat uit zes eilanden, allen voortgekomen uit vulkanische activiteit. De zes eilanden zijn Ponza, Palmarola, Zannone, Gavi, Ventotene en Santo Stefano zo'n 50 kilometer onder Napels. Het vaargebied is ideaal voor flottielje zeilen.

Benieuwd naar onze tarieven? Vraag nu een offerte aan

Tijdens flottielje zeilen vanuit Salerno wissel je af tussen kleine dorpjes, rustieke baaien en levendige steden. In de zomermaanden is het weer over het algemeen stabiel en lekker zonnig. Gemiddeld is de wind tussen de 3-5 Beaufort en is de zee rustig.

De afstanden variëren van 10 tot 30 mijl. Onderweg heb je voldoende tijd om te ankeren en te genieten van een verfrissende duik in helder blauw water, een lunch en de omgeving.

Havenkosten: Tijdens deze reis zullen we proberen om zo veel mogelijk voor anker te liggen. De eerste en laatste haven in Salerno is gratis. In Amalfi, Capri, Procida en Ventotene is het verplicht om in de haven te liggen. De kosten zijn ca 10 euro per meter van het jacht. In de andere havens zijn meer mogelijkheden om voor anker te liggen. Dit is wel afhankelijk van wind en weer.  

Flottieljeleiding
De flottieljeleiding (deels Engelstalig, deels Nederlandstalig) is zeer ervaren en bekend met de regio. Zij kunnen je adviseren over alle beste ankerplaatsen, havens, vissersdorpen en restaurants en kennen natuurlijk de leukste plekjes  die het gebied te bieden heeft.

Géén vaarbewijs nodig:

Voor deze flottielje is géén vaarbewijs nodig bij een zeiljacht kleiner dan 15 meter. 
Je hebt wel zeilervaring nodig. Je moet zelfstandig kunnen afvaren, aanleggen, ankeren en navigeren.

Vliegen en transfer:
Het makkelijkste om de stad Salerno te bereiken is met het vliegtuig naar Napels. 
Zie: www.transavia.com of www.cheaptickets.com

Transfer van Napels naar Salerno kost 100 euro one-way voor 4 personen + 5 euro extra per persoon in een minibus voor 8, 12 of 16 personen. 

Auto:
De afstand van Utrecht naar Salerno is 1850 km en duurt ca 18 uur.
Parkeren in Salerno is mogelijk. Kosten 10 euro per dag.

Dag 1: Salerno

Aankomst in de haven, inschepen. Deze dag verblijven we in Salerno. Bij aankomst van de groep wordt er een welkomst borrel georganiseerd en ‘s avonds kun je  eten in het gezellige centrum van Salerno. Na het diner is er de mogelijkheid om de avond verder door te brengen in één van de vele bars of pubs.

Dag 2: Salerno - Amalfi (9 mijl)

We zeilen vandaag van Salerno naar Amalfi. Onderweg stoppen we voor zwemmen en lunchen. ‘Hoofdstadje’ Amalfi zelf is het culturele en historische hart van de regio; een supergezellig stadje waar het stikt van de citroenen- en limoncellowinkeltjes. We bezoeken ook de prachtige oude kathedraal. Iets landinwaarts ligt het romantische kunstenaarsdorpje Ravello, waar zich enkele klasse-restaurants bevinden. Het is mogelijk om een excursie te regelen naar het dorpje Ravello. (De excursie moet geboekt worden 30 dagen voor vertrek)

Dag 3: Amalfi - Capri - Amalfi (18 mijl)

Capri is een pareltje in Italië! Dit schitterende eiland, gelegen in de baai van Napels, is geliefd om haar natuurlijke schoonheid en adembenemende uitzichten. We stoppen onderweg langs de kust voor lunch. ‘s Avonds liggen we in de haven of bij boeien in Marina Piccola als het weer toelaat.

De dramatische rotsen van Faraglioni zijn hét iconische symbool van Capri. Drie torenhoge rotsformaties steken recht uit de Middellandse Zee, net buiten de kust van het eiland. Één van de rotsen bevat een boog. Je kunt niet naar Capri gaan zonder ten minste één foto te maken van de Faraglioni rotsen.

Dag 4: Capri - Procida (17 mijl)

In de ochtend is er tijd om meer van het prachtige eiland te zien. Dé highlight van Capri is de onvergetelijk mooie kust van het eiland. Waar je ook bent, je hebt altijd een fantastisch uitzicht!  La Piazzetta is de hotspot van het stadje Capri. Dit plein (oorspronkelijke naam 'Piazza Umberto I') was vroeger een vismarkt, maar doet tegenwoordig dienst als ontmoetingsplek met een paar fijne restaurantjes en bars. Ideaal voor een drankje om lekker mensen te kijken! Capri is voor beroemdheden ook een geliefd eiland. Niet in de laatste plaats omdat er niet heel veel paparazzi rond loopt. In de namiddag varen we naar Procida. We overnachting hier in de belangrijkste haven van het eiland, tegenover het mooie dorp.

Dag 5: Procida – Ischia Sant’Angelo (4 mijl)

Het is één van de best bewaarde geheimen van Italië: het eilandje Procida. Het ligt naast het bekende (en dure) Capri en (overvolle) Ischia, maar niemand gaat erheen. 
Sommige Italianen verklaren je voor gek, “Procida, daar is niks!”. En dat is precies waarom je er verliefd op wordt. Overal felgekleurde huisjes met hun typische boogarchitectuur en op elke hoek van de straat kom je verschrompelde oude zeelieden tegen. Het eiland kent geen bomvolle vreetschuren maar biedt kleinschalige restaurantjes – zo eentje met 5 stoelen en 2 tafels- en vissers die zorgen voor de maaltijd van de dag, geen disco’s, maar bloemenpracht, citroenbomen en rust. In de namiddag varen we naar Ischia Sant'Angelo. De nacht brengen we door voor anker in de baai. 

Dag 6: Ischia Sant’Angelo - Ventotene (22 mijl)

's Ochtends verblijven we in Sant'Angelo en in de late ochtend of vroege namiddag varen we naar Ventotene. Het bewoonde zeer kleine eiland Ventotene is onderdeel van (de eilandengroep) de Pontijne Eilanden. Het eiland is van vulkanische oorsprong. Het heeft een lengte van drie kilometer en kent een maximale breedte van ongeveer 800 meter.

Dag 7:  Ventotene

We zeilen vandaag rond het  rustige en mooie eiland Ventotene. Op Ventotene zijn diverse ruïnes van villa's en aquaducten uit de Romeinse tijd terug te vinden. Het eiland deed vroeger dienst als verbanningsoord. 

Dag 8:  Ventotene – Ponza (22 mijl) 

Ponza is het grootste eiland van de Pontijnse Eilanden. De eilandengroep is zo’n drie miljoen jaar geleden ontstaan na een uitbarsting van de Vesuvius, waarvan de Isole Ponziane de laatste uitlopers zijn. Hierna hebben de wind en de zee de eilanden hun huidige vorm gegeven, waardoor het landschap enorm gevarieerd is. 

Dag 9:  Ponza 

Op het paradijselijke Ponza worden mondaine, kleurrijke badplaatsen afgewisseld met ruige landschappen, uitgestrekte wijnvelden en olijfgaarden. Wie voet zet op Ponza, begrijpt meteen waarom deze plek al sinds de oudheid een geliefde vakantiebestemming is. Hier kwamen de Griekse overheersers om te ontspannen, lieten Romeinse keizers hun zomervilla’s bouwen en vonden dichters en schrijvers door de eeuwen heen hun inspiratie. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw weet ook de Italiaanse jetset het eiland te vinden en dobberen luxe jachten tussen gekleurde vissersbootjes. De mooiste plekken van het eiland zijn in veel gevallen alleen via zee te bereiken.

Dag 10:  Ponza  - Palmarola (5 mijl)

Het bergachtige eiland Palmarola is een natuurreservaat. Het is een paradijs voor snorkelen dankzij haar grotten. Een belangrijke pulikstrekker is de grot Cava Mazzella. Als het weer toe laat kunnen we hier voor anker blijven liggen en anders terugkeren naar Ponza.

 

Dag 11:  Palmarola – Zannone – Ventotene (5 mijl)

Prachtig blauw zeewater, veel groen, en één witte villa. Dat is in enkele woorden de beschrijving van Zannone. De villa heeft een prachtig terras dat uitkijkt over de Tyrreense Zee. Het gebouw werd in de jaren 30 gebouwd, op de overblijfselen van een oud klooster, en werd van de ene aristocratische familie overgeleverd aan de andere. Aanvankelijk werd Zannone gebruikt als jachtuitstapje voor de Italiaanse adel en werden er honderden Moeflon-schapen (de kleinste soort wilde schapen) opgezet. Vandaag zijn de Moeflons de enige bewoners van het, dus verlaten, eiland. De villa is vervallen en dient enkel nog als toeristische trekpleister. Al kun je als toerist ook je genoegen vinden met de uitzichten en een duik vanaf de boot. Zo kun je zelfs naar een privé-strand zwemmen. In de avond zeilen we terug naar Ventotene.

Dag 12:  Ventotene – Ischia Casamicciola (21 mijl)

Dankzij de vulkanische oorsprong van het eiland, bezit Ischia een aantal van de rijkste en meest gevarieerde hydrothermale bronnen in de wereld. Veel toeristen komen voor de tientallen kuuroorden- en baden die je hier kunt vinden. Een aantal hotels speelt in op de gezondheidsclaim en vullen hun zwembad rechtstreeks met het vulkanische vocht.

Dag 13:  Ischia Casamicciola – Positano  (31 mijl)

Positano ligt als een kleurrijk palet tegen de rotsen. Het stadje aan de Amalfikust werd door Paul Klee omschreven als ‘de enige plek ter wereld met een verticale in plaats van een horizontale basis’. Je krijgt er inderdaad het vermoeden dat er geen andere weg is dan die omhoog. Buiten de brede boulevard langs de kust wachten steile steegjes en ontelbaar veel trappetjes. De vrolijk geschilderde huisjes lijken tegen de rotsen te zijn geplakt. We liggen in de avond aan een boei in de baai tegenover het dorp.

Dag 14:  Positano - Salerno  (12 mijl)

We varen vandaag terug naar de jachthaven van Salerno. Onderweg maken we een stop voor lunch en lekker zwemmen.

Dag 15: Salerno

In de ochtend vindt ontscheping plaats en nemen we afscheid van de flottieljeschipper, het Italiaanse zonnetje en gaat de terugreis naar huis beginnen. Hopelijk tot volgend jaar op een van onze andere Zonnige Zeilvakanties.

 


 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.