Zonnige Zeilvakanties
2016-ruine.jpg
Submenu Meezeilenpijltje

Voorbeeld route 15 dagen meezeilen rond Mallorca en Menorca

Een uitdagende zeilreis rond Mallorca, Cabrera en Menorca

We liggen meestal voor anker of aan een mooring want de jachthavens zijn druk en duur in het hoogseizoen. Ankeren is ook veel leuker, want we liggen in mooie baaien met glashelder water. Met de bijboot kunnen we altijd naar de wal.

Onderstaande route is één van de mogelijke routes. De flottielje leider kiest de route afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.

Dag 1

Je komt aan in de haven van Palma. Het is een prachtig gelegen haven met uitzicht op het centrum van de stad. Na het in ontvangst nemen van de boot is het tijd om alvast wat boodschappen te doen. Zorg voor genoeg basis proviand want we gaan deze week regelmatig voor anker en het kan zijn dat er geen restaurantje in de buurt is of dat jullie gewoon gezellig aan boord een potje willen koken. Onderweg komen we ook nog genoeg supermarkten tegen maar een goed begin is het halve werk.

Dag 2 (7-10 mijl)

We beginnen de dag, zoals iedere ochtend, met de briefing. Vandaag, zondag beginnen we met een rustige zeiltoch om aan de boot te wennen. Afhankelijk van wind gaan we naar Portals Vells (10 mijl) of naar El Arenal (7 mijl). Portals Vells ligt op een kaap en het zijn twee baaien met een restaurant op het strand en het dorpje op loopafstand. Het heeft prachtig turquoise water en dankzij de goede beschutting is het een geschikte baai om te overnachten. Alternatief is El Arenal waar we buiten de jachthaven voor anker kunnen gaan langs de boulevard. Dit is een toeristische boulevard met vele restaurants. Hier zijn vaak prachtige zonsondergangen.

Dag 3 (25 mijl)

Vandaag zeilen we oostwaarts. Onderweg gaan we, als de tijd het toelaat, lunchen in Cala Pi. Eén van de mooiste cala’s van Mallorca. Het is een smalle diepe cala waar je prachtig kan snorkelen en zwemmen. Na een verfrissende duik zeilen we door naar Colonia de Sant Jordi, een vriendelijk plaatsje waar we voor anker gaan in kristalhelder water. Ook zijn hier enkele moorings beschikbaar. Voor de schepen die niet zo diep steken is het mogelijk om in de marina te gaan liggen. We gaan met de bijboot naar de wal om het plaatsje te bezoeken of we trekken de bijboot op het strand om nog even op het strand te genieten. Er zijn leuke restaurantjes waar we lekker kunnen eten en je kunt hier ook prima boodschappen doen.

Dag 4 (1 of 15 mijl)

Vandaag maken we een dagtocht en zeilen we redelijk op tijd naar de Archipel van Cabrera, een natuurreservaat met prachtige eilandjes en mooie baaien.  Cabrera is een oase van rust waar de Spanjaarden trots op zijn. We lunchen in een baai en gaan op de terug weg langs de spectaculair mooie “blauwe grot” waar je met de rubberboot in kan varen. 

Voor de mensen die zin in een relax dag hebben, na de eerste lange zeildag, is het natuurlijk mogelijk om te blijven liggen. De omgeving van Colonial st.Jordi is prachtig met uitgestrekte stranden en een prachtig vlak achterland. Je kunt er heerlijk wandelen en aan het strand liggen.

De nacht brengen door voor het strand van Playa Des Carbo met een prachtig hoog duin. We eten aan boord of gaan met de rubberboot naar Colonial st.Jordi. Ook kun je langs het strand al wandelend naar het dorp. Een wandeling van ongeveer een half uur.

Dag 5 (15 mijl)

Vandaag vertrekken we vroeg. We zeilen naar Cala Virgili voor de lunch en een prachtige snorkel trip. Cala Virgili maakt deel uit van een drieling cala zonder enige bebouwing. De flottielje leider neem je mee naar een grot waar we met de snorkels op en de flippers aan door een smalle doorgang snorkelen, verborgen in de rotsen. Aan het einde van de doorgang kom je in een “gat” in de berg, een open grot met lekkere warme poeltjes. Een hele bijzondere plek. Voor diegene die niet van snorkelen houdt is de vlak ernaast liggende cala ook prachtig met zicht op een uitgesleten vallei. Deze vallei staat bekend onder rots klimmers en heb je kans op om de capriolen te zien die ze uithalen om boven te komen.

Zelf kun je gaan boulderen, klimmen langs de overhangende rotsen boven het water…val je…wordt je nat en begin je opnieuw. Benodigde attributen: waterschoentjes en zwemkleding. Leuk en veilig om te doen.

Vanaf deze prachtige plek zeilen we door naar Cala Gran. Cala Gran is een ruime cala gelegen bij het dorp Cal d’Or. We gaan daar voor anker. Ook is het mogelijk om ietsjes verder in de marina te gaan liggen. Er ligt ook nog een kleine cala tussen de marina en cala Gran, ook daar kun je voor anker.

Cala d’Or is een toeristisch dorpje met enorm veel keuze in restaurants ook kunnen we hier prima inkopen doen. Er zitten hier veel Nederlandse ondernemers uit o.a. Dordrecht, het wordt ook wel eens gekscherend Cala Dordt genoemd.

Dag 6 (16 mijl)

We nemen afscheid van Cala d’Or en zeilen vandaag noordwaarts naar Porto Cristo. Onderweg maken we een lunchstop in een van de vele baaien die we tegenkomen naar keuze. Porto Cristo is gelegen aan een riviertje die uitmond in een diepe Cala die zeer beschut is tegen alle omstandigheden. De Spaanse Armada lag hier vroeger afgemeerd.

Tot in de jaren 60 woonden hier nog vissers in grotwoningen. Tegenwoordig is het een wat slaperig stadje met gezellige kleine winkeltjes en leuke restaurantjes. Porto Cristo staat ook bekend om de grotten van Drach die een bezoekje waard zijn.

We kunnen hier prachtig beschut voor anker gaan maar ook is het prima liggen aan de kade. Aan het riviertje landinwaarts zijn verschillende leuke restaurants waar je geniet van lekker eten in een heerlijke Spaanse ambiance.

Dag 7 (16 mijl)

Na het ontbijt vertrekken we vandaag naar Cala Ratjada. Onderweg gaan we eerst nog voor anker achter Punta d’Amer. Op deze landtong staat een klein fort dat prachtig is om te bezoeken. Er is ook een restaurant met groot terras voor een hapje en een drankje. Ook is er een oude eigenwijze papegaai die iedereen goed in de gaten houd.

Na de lunch gaan we ankerop en zeilen door naar Cala Ratjada. Cala Ratjada is een leuk, gezellig en levendig vissersplaatsje aan de oostkust van Mallorca. Als de omstandigheden het toelaten gaan we voor het strand voor anker en anders zoeken we een plekje in de marina. Cala Ratjada heeft een keur aan gezellige restaurants.

Dag 8  (3 mijl)

We gaan ankerop en zeilen vandaag een klein stukje. We ronden de prachtige landpunt van Cala Ratjada met zijn enorme hoge kliffen. Op één ervan staat een vuurtoren die je van verre al kan zien en droppen ons anker in de zilverwitte zandbodem van Cala Molto.

Cala Molto maakt deel uit van een tweeling cala. De ene cala, Cala de sa Aguila, is zeer druk bezocht en een bruisend geheel, de cala ernaast waar wij gaan liggen is verstild en prachtig mooi met het Tramuntana gebergte op de achtergrond. We blijven hier een dag liggen en hebben dus alle tijd om de omgeving te verkennen. Het super heldere water en de omliggende rotsen garandeert prachtig snorkelen. Met de rubberboot kunnen we natuurlijk naar de wal in de naastliggende cala waar vele restaurantjes te vinden zijn en ook een grote supermarkt

Dag 9 (27 mijl)

Vandaag steken we over naar het eiland Menorca en hebben een mooie zeiltrip voor de boeg). Ons doel is Cala Santa Galdana. Dit is één van de grootste cala's op Menorca. In deze cala mondt het riviertje Barranco uit en is het leuk om met de bijboot deze een eindje op te varen. In het stadje is veel vertier en is er dus genoeg te doen, ook kunnen we hier nog wat boodschappen doen voor de komende dagen. Alternatief is Cala Trebelùger.

Dag 10 (12 mijl)

Vandaag zeilen we weer naar het westen en staat Ciutadella op het programma, de tweede stad van Menorca. Ciutadella heeft een groot voetgangersgebied met vele binnenplaatsen en fonteinen. De haven bruist van het leven, je vind er tal van winkels, bars en restaurants.

Onderweg stoppen we even voor de lunch in Cala Turqueta, makkelijk herkenbaar aan de grotten rond de ingang. Het is een fraaie cala en dat weten de toeristenboten ook. Het kan overdag wat druk zijn maar mochten we hier willen overnachten dan is het 's avonds heel rustig. Is het te druk dan zeilen we een eindje verder naar Cala Son Saura, een rustige en ruime baai met een roze kleurig strand, een paar vissershutjes en een paar huizen verscholen in de bossen. Het is hier ook mooi snorkelen!

Dag 11  (30 mijl)

We gaan vandaag vroeg op pad en nemen afscheid van het mooie Menorca. We zeilen naar Cala San Vicente of Cala Formentor. Dit afhankelijk van wind en weer. Als we naar Cala San Vicente gaan passeren we Cap Formentor, het meest Noordelijke punt van Mallorca. Hoog bovenop de rotsen staat de vuurtoren uit 1892. Cala San Vicente is een mooie baai om voor anker te liggen. Hier zijn ook een paar restaurants om een hapje te eten. Alternatief is Cala Formentor die in de baai van Pollensa ligt. Het is een prachtige baai met uitzicht op de hoge bergen.

Dag 12 (25 mijl) 

Als we ons ontbijt achter de kiezen hebben is het tijd om ankerop te gaan. Vandaag een mooi stukje zeilen voor de boeg naar Puerto Soller. De ruige kustlijn met hoge kliffen, deels begroeid in een veelvoud van kleuren, trekt aan ons voorbij. Puerto Soller is de enige veilige haven voor jachten die langs de West kust van Mallorca varen. Lunchen doen we vandaag onderweg aan boord. Het is ook mogelijk om een stop te maken in Cala de la Calobra, een spectaculaire baai omringd door bergen. In de baai van Puerto Soller zijn vele restaurants en bars.

Dag 13 (27 mijl)

Eindbestemming vandaag is Puerto Andraitx die bekend staat als één van de mondaine kustplaatsen op Mallorca. Het ene deel van de haven van Puerto Andraitx wordt nog steeds gebruikt door een kleine vissersvloot. Deze vissersvloot wordt in de zomermaanden bijna verdrongen door de vele jachten en zeilschepen die in de haven liggen. De jachthaven van Puerto Andraitx is de belangrijkste toeristische trekpleister van het dorp. Rondom de jachthaven zijn er tal van leuke barretjes en restaurantjes te vinden. Op de boulevard zijn enkele kunstwerken te vinden. Bijzonder aan Puerto Andraitx is dat er geen strand is maar alleen een haven. Er is wel een klein stukje zand te vinden net naast de jachthaven maar dit mag de naam strand niet dragen.

Dag 14 (22 mijl)

We gaan na een bakje koffie tijdens de briefing ankerop en zeilen naar Palma. Voor de stad gaan we voor anker voor het strand met vlakbij de geweldig mooie kathedraal die van verre al te zien is. In de namiddag gaan we ankerop en zoeken onze plek op in de marina. Schoon schip maken en ons voorbereiden op een gezellige gezamenlijke laatste avond op Mallorca.

We nemen afscheid van elkaar en drinken een gezellig glaasje al terug kijkend op een super mooie zeiltrip.

Dag 15
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de boot en Palma.  

Noot: Deze route is slechts een voorbeeld. De flottielje leider bepaalt de route en het doel, afhankelijk van wind en golfrichting.

We liggen meestal voor anker of aan een mooring want de jachthavens zijn druk en duur in het hoogseizoen. Ankeren is ook veel leuker, want we liggen in mooie baaien met glashelder water. Met de bijboot kunnen we altijd naar de wal.

Onderstaande route is één van de mogelijke routes. De schipper kiest vertrek- en eindpunt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kunnen we altijd de meest gunstige route zeilen en genieten van een zonnige zeilvakantie.

 

 

Meer informatie of een vrijblijvende offerte?
Contact opnemen Offerte aanvragen 

Vind je deze pagina leuk? Deel het met je vrienden en like op Facebook.

Vraag een offerte aanNeem contact op